Binnenland

Niet hackers, maar eekhoorns verstoren infrastructuur

foto: Fotograaf Lindaloes, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf Lindaloes, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet hackers, maar eekhoorns verstoren infrastructuur

Al vele jaren vreest men dat de elektriciteit en computernetwerken zullen uitvallen vanwege cyberaanvallen. Maar in landen als de VS en Engeland vormen niet IS of Russische hackers de grootste bedreiging voor de infrastructuur, maar eekhoorns.

Het heeft alles te maken met het veelvuldig geknabbel van deze kleine knagers aan plastic leidingen. Tijdens een presentatie op hackconferentie ShmooCon toonde netwerkbeveiliger Chris Thomas een aantal cijfers. Het blijkt dat eekhoorns wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 879 stroomstoringen.

Rode eekhoorn

In Nederland komt vooral de rode eekhoorn voor naast een aantal ontsnapte exoten zoals de Pallas’ eekhoorn. Vormen deze eekhoorns in Nederland ook een bedreiging voor de infrastructuur? Onderzoeker Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging gaf in Vroege Vogels een duidelijk antwoord op deze vraag:

Eekhoorns in Nederland

Niet alleen eekhoorns, maar ook vogels, ratten en zelfs rupsen zouden de oorzaak zijn van talloze elektriciteitsstoringen. Over de hele wereld heeft netwerkbeveiliger Chris Thomas meldingen verzameld en kwam de raarste dingen tegen. Van enorme vogelnesten op electriciteitsmasten tot kwallen die een nucleaire reactor blokkeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie