Binnenland

Hoe fotografeer je wind? Tips en inspiratie

foto: RIETEENSTRANDLOPERS - FOTOGRAAF: BSCHUITfoto: RIETEENSTRANDLOPERS - FOTOGRAAF: BSCHUIT
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe fotografeer je wind? Tips en inspiratie

Het waait lekker hard deze dagen en dat is goed nieuws voor natuurfotografen want wind is mooi onderwerp. Wind zorgt bijvoorbeeld voor veel beweging, spanning en dynamiek. Er is alleen één probleem: je kunt wind niet direct fotograferen. Je zult dus creatief moeten zijn en een onderwerp moeten zoeken waarop de wind een effect heeft. Deze prachtige foto’s geven je misschien inspiratie.

Dieren in de wind

De meest voor de hand liggende manier om wind op de foto te zetten is om een dier als onderwerp te kiezen. Veel dieren krijgen iets komisch over zich als hun veren en vacht door de wind in de war wordt geschud.

Zilverreiger met de wind in de rug. Fotograaf: Bea-Moedt.

Vos met de kop in de wind. Fotograaf: MMGhita

Wind met een verhaal

Wind kan ook een verhaal vertellen. Sommige dieren gebruiken wind om zichzelf te verplaatsen en planten benutten de wind soms om hun zaden te verspreiden.

Spinnen laten hun rag meevoeren op de wind. Als de draad houvast vindt, kan deze gebruikt worden om een web aan te hangen. Fotograaf: pietdriessen.

De zaden van de paardenbloem zijn zo gevormd dat ze lang blijven drijven op de wind. Fotograaf: bruinekikker. (Hij heeft overigens niet geblazen).

Wind en het landschap

Wind heeft ook een vormende werking op het landschap, bijvoorbeeld door winderosie. In Nederland vindt de meeste winderosie plaats aan de kust en op plekken waar weinig vegetatie is om de toplaag vast te houden. Ook zorgt wind ervoor dat bomen omvallen of scheef gaan staan.

Het zand onder deze schelpen is weggewaaid. Als je goed kijkt zie je de korrels nog langs waaien. Fotograaf: huubverbeek.

Wind uit zee zorgt voor scheefgroei. Fotograaf: jokevandepoppe.

Technieken om wind te fotograferen

Om wind mooi vast te leggen kun je verschillende technieken inzetten, bijvoorbeeld een lange of korte sluitertijd. In het eerste geval komt de beweging mooi tot uiting en in het tweede geval bevries je de wind als het ware.

Lange sluitertijd geeft een gevoel van beweging. Fotograaf: WillemdeWolf.

Een korte sluitertijd bevriest het moment waarop een roodborst omringd wordt door wegwaaiende bladeren. Fotograaf: Tinies.

Bekijk meer fotoseries op de website van Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie