Binnenland

Rubber korrels zorgen ook voor bodemvervuiling

foto: Foto via Vroege Vogelsfoto: Foto via Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Rubber korrels zorgen ook voor bodemvervuiling

De rubber korrels – of beter gezegd: snippertjes – die op kunstgras voetbalvelden worden gebruikt liggen onder vuur. Er zitten zoveel zogenoemde 'PAK's' in, dat de gezondheid van de spelers mogelijk in het geding is. Maar volgens het Recycling Netwerk is er nóg een probleem: de korreltjes vervuilen de bodem onder de velden!

Zink uit autobanden

Volgens het Recycling Netwerk zijn mogelijk in tientallen gevallen inmiddels de normen overschreden van het Besluit Bodemkwaliteit. De oorzaak is het uitlogen van zink uit de vermalen autobanden die gebruikt worden als instrooirubber.

Recycling Netwerk is een coalitie van milieu organisaties die aandacht vraagt voor 'hoogwaardige recycling' van gebruikte materialen. 'Maar dit kun je onmogelijk hoogwaardige recycling noemen', stelt Robbert van Duin van het netwerk. Hij heeft de milieu-inspectie gevraagd wat zij aan dit probleem gaat doen.

Zwaar vervuild

Autobanden bestaan voor 20 tot 30 procent uit allerlei metalen en toeslagstoffen, waaronder ook 1 à 2% zinkoxide. Door het uitlogen van het zink in vermalen autobanden spoelt er op de kunstgrasvelden voortdurend zink naar beneden en raakt de laag onder die velden steeds meer vervuild: een milieuprobleem bovenop de mogelijke gezondheidsproblemen die al eerder werden gesignaleerd.

Voordat de eerste kunstgrasmat wordt vervangen (na 10 tot 15 jaar) kan de bodem onder de kunstgrasmat al zo sterk vervuild zijn dat de normen van het Besluit Bodemkwaliteit zijn overschreden. Wanneer het gaat om een kunstgrasveld met daaronder voldoende drainagezand én lavakorrels duurt het tientallen jaren voordat niet alleen de onderlaag, maar ook de bodem daaronder te zwaar vervuild raakt. Maar zonder onderlaag kan de bodemnorm al na 4 of 6 jaar zijn overschreden; bij een beperkte onderlaag (alleen lavakorrels) berekende men 7 of 10 jaar, aldus het Recycling Netwerk.

Beluister het gesprek bij Vroege Vogels over de bodemvervuiling door de rubber korrels:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie