Binnenland

Duurzaamheid laat Nederlandse belegger koud

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Duurzaamheid laat Nederlandse belegger koud

De Nederlandse particuliere belegger hecht extreem weinig waarde aan verantwoord en duurzaam beleggen. Dat beeld komt naar voren uit een vergelijking van 20.000 beleggers in 28 landen door het Britse beleggingsfondsenhuis Schroders.

Particuliere beleggers blijken desgevraagd weinig belang te hechten aan zaken als milieu, goed ondernemingsbestuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid of het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat is opvallend, omdat Nederlandse pensioenfondsen volgens de onderzoekers internationaal juist te boek staan als dé voorlopers op het gebied van duurzaam beleggen.

Nederland bungelt samen met Japan onderaan de lijst, die wordt aangevoerd door landen als Indonesië, China en Brazilië. In landen met hogere inkomens lijkt de betrokkenheid van beleggers lager te zijn dan in armere landen.

Rendement belangrijker

"Het zou kunnen zijn dat Nederlanders niet beseffen welke positieve invloed beleggers kunnen hebben op het sociale terrein, het milieu en op governance-gebied", zegt directeur Michel Vermeulen van Schroders Benelux. "Klaarblijkelijk is de belegger hier sterk met rendement bezig en moet verantwoord beleggen zich bewijzen op grond van rendement, en niet op basis van die extra sociale of milieuwaarde."

Wat verder opvalt is dat jongeren van 18 tot 36 jaar in Nederland niet wezenlijk anders blijken te denken. Wereldwijd blijken 'millennials' zich juist veel meer bewust van verantwoord beleggen en hechten daar ook grotere waarde aan dan oudere beleggers.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie