Binnenland

Verkeerd geplaatste bomen kunnen luchtvervuiling verergeren

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkeerd geplaatste bomen kunnen luchtvervuiling verergeren

Dat bomen een belangrijke rol kunnen spelen in het tegengaan van luchtvervuiling, is bekend. Een gezondheidsinstituut van de Britse overheid waarschuwt echter dat bomen ook het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Als ze op verkeerde plaatsen in steden worden neergezet, kan vervuiling juist in straten blijven hangen.

Uitlaatgassen kunnen blijven hangen

,,Bladeren en takken vertragen luchtstromen, waardoor schadelijke stoffen blijven hangen'', citeerde The Guardian donderdag uit een nieuwe landelijke richtlijn voor lokale overheden die binnenkort wordt uitgevaardigd. Bomen houden fijnstof tegen en zuiveren de lucht, maar anderzijds kunnen er ook uitlaatgassen onder blijven hangen.

Gemeenten moeten het advies zeker niet opvatten als een oproep bomen te gaan kappen. Ze moeten zich er echter wel van bewust zijn dat bomen op de juiste plekken neergezet moeten worden en onderhoud behoeven.

Gezondheidsproblemen

Net als in andere Europese landen leidt luchtvervuiling in Groot-Brittanniƫ tot veel gezondheidsproblemen. Volgens de krant sterven jaarlijks 40.000 Britten aan de gevolgen van verontreinigde lucht.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Bron: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie