Binnenland

Groen licht voor zoutwinning in Waddenzee

foto: Foto: Joke Nijenhuis via Vroege Vogelsfoto: Foto: Joke Nijenhuis via Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Groen licht voor zoutwinning in Waddenzee

De zoutwinning onder de Waddenzee door Frisia Zout kan doorgaan. De Raad van State heeft woensdag de laatste bezwaren van natuurorganisaties afgewezen. Het bedrijf heeft nu alle vergunningen voor de zoutwinning in het natuurgebied.

Natuurverenigingen teleurgesteld

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming reageerden teleurgesteld. ,,De Waddenzee is een werelderfgoed en een maand geleden ook nog uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Daar moet je zuinig op zijn. Dan moet je als overheid gewoon durven zeggen: we doen het niet'', aldus Auke Wouda van de Waddenvereniging.

Volgens de natuurverenigingen leidt zoutwinning tot bodemdaling. Hierdoor is de kans groot dat trekvogels minder voedsel kunnen vinden en vervolgens hun lange vliegtocht niet overleven.

De ruimte die ontstaat door bodemdaling, zal naar verwachting worden opgevuld met zand en slib, afkomstig uit de Noordzee. Het is onbekend wat dat met de samenstelling en het bodemleven van de wadplaten doet.

Zoutwinning tot 2052

Frisia Zout BV zal waarschijnlijk volgend jaar de eerste boring gaan voorbereiden. Het bedrijf is daarbij verplicht om de veranderingen van de wadbodem in de gaten te houden. De vergunning geeft in principe ruimte om tot 2052 zout onder de Waddenzee te winnen.

Beluister ook deze reportages over de zoutwinning:

{audiofile audio="56726" caption="&x22;We houden de bodemdaling in de gaten&x22;" }
{audiofile audio="56727" caption="&x22;Dan worden hun pootjes nat&x22;" }

Bronnen: ANP, Waddenvereniging en Natuurmonumenten

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie