Binnenland

Minder vleesconsumptie, wel meer varkens en koeien

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder vleesconsumptie, wel meer varkens en koeien

Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Tegelijkertijd houden boeren in Nederland steeds meer varkens of koeien op hun bedrijf. Zowel het gemiddeld aantal melkkoeien als het aantal varkens per boerenbedrijf steeg dit jaar met bijna 10 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van voorlopige cijfers van de Landbouwtelling. Een waarschijnlijke verklaring voor de tegenstrijdige berichten is het feit dat de export van Nederlands vlees is toegenomen, zoals de export van varkensvlees naar Aziƫ.

Minder consumptie koeien en varkensvlees

De daling in de consumptie van vlees wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten. De consumptie van kip, kalf, geit/schaap en paard bleef hetzelfde. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Ruwweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

Schaalvergroting op boerenbedrijf

Al jaren is in de agrarische sector sprake van een daling van het aantal bedrijven en schaalvergroting bij bedrijven die overblijven. Ten opzichte van begin deze eeuw daalde het aantal melkveebedrijven met 40 procent tot bijna 18.000. Bij de varkensbedrijven was er een sprake van een afname met 70 procent tot 4400 bedrijven. In vergelijking met het jaar 2000 is het aantal varkens dat gemiddeld per bedrijf wordt gehouden verdrievoudigd. In totaal telde Nederland in 2016 circa 12,5 miljoen varkens, 600.000 minder dan begin deze eeuw. De Nederlandse melkveestapel groeide in deze periode wel. In 2016 hielden melkveehouders in totaal 1,7 miljoen koeien, wat een stijging betekende van 16 procent ten opzichte van 2000.

Impacts op het milieu

Hoewel de actiegroep blij is met de afname, gaat het toch niet snel genoeg. ,,We eten nog altijd zo'n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie'', stelt Wakker Dier. Ook om de klimaatverandering tegen te gaan zou er volgens de organisatie minder vlees verorberd moeten worden.

,,Het is in ons aller belang dat we minder vlees eten en daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt'', aldus Wakker Dier. Wel kiest de consument steeds vaker voor biologisch vlees en zit het diervriendelijker 'Beter Leven' vlees sterk in de lift.

Volgens Milieudefensie wijst de stijging van het aantal koeien en varkens erop dat het overheidsbeleid schaalvergroting in de hand werkt. ,,De ongebreidelde groei van de veestapel en de daarbij behorende megastallen zijn slecht voor het milieu, de boer en uiteindelijk heel Nederland", zegt woordvoerder Bart van Opzeeland.

Bron: ANP & Wakker Dier

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie