Binnenland

Aantal teken door het hele land toegenomen

foto: Fotograaf: Euroblinkiefoto: Fotograaf: Euroblinkie
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal teken door het hele land toegenomen

Het gemiddelde aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, met een piek in 2015. In dat jaar werden vooral veel nimfen gevangen, dat zijn teken in de fase tussen larf en volwassen. Dat duidt erop dat tekenlarven in 2014 hebben kunnen profiteren van het enorme aantal muizen dat jaar, zodat ze zich verder konden ontwikkelen. Ook werd vorig jaar een recordaantal volwassen teken gevangen, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Bacterie

Het percentage teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken, wisselt per locatie waar de insecten zijn gevangen. Op de ene locatie heeft 7,5 procent van de teken de bacterie bij zich, terwijl op de andere locatie 25 procent is besmet.

Risico's

De conclusie van het onderzoek is dat overal in ons land waar voor teken geschikt leefgebied is er een risico is op het oplopen van een beet van een met Borrelia besmette teek. Het risico verschilt sterk per seizoen waarbij het risico op een tekenbeet in de wintermaanden duidelijk lager is maar niet helemaal afwezig, zeker in warme winters. Het gemiddeld aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, maar met grote verschillen tussen de 13 locaties.

Nieuw virus

In juli 2016 is op teken op de Sallandse Heuvelrug ook het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Beluister de reportage van Vroege Vogels over dit virus:

Lees meer over het teken onderzoek op de website van Nature Today.

Bron: Vroege Vogels, ANP & Nature Today

Ster advertentie
Ster advertentie