Binnenland

De Rohingya-crisis ontvouwt zich voor de ogen van hulpverlener Willy

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Rohingya-crisis ontvouwt zich voor de ogen van hulpverlener Willy

[NOS] "Ik denk dat onze woordenschat te arm is om te beschrijven wat wij hier meemaken." Hulpverlener Willy Legendre woont bij de grens tussen Myanmar en Bangladesh. Dit is zijn huiveringwekkende getuigenis.

Op tien minuten rijden van zijn huis in Cox's Bazar in Bangladesh staat Willy Legendre aan de grens met Myanmar. Volgens de Verenigde Naties steken er al drie weken lang elk uur duizend mensen de grens over. "Wij zien die mensen langskomen. Elke dag. Het is echt een rampgebied geworden", zegt hij in Met het Oog op Morgen.

Oorlogswonden

De hulpverleners in Bangladesh zijn volkomen niet toegerust op de stroom Rohingya, ziet Legendre. "Ze zijn hier niet gewend aan het behandelen van dit soort oorlogswonden, want dat zijn het. De Rohinhya worden met hakmessen bewerkt, beschoten met machinegeweren of in brand gestoken."

Het leger in Myanmar heeft een mijnengordel achter de vluchtelingen gelegd, zodat ze niet terug kunnen. "Dus wie in paniek op de vlucht slaat, loopt zich te pletter in het mijnenveld. Over dat soort wonden hebben we het."

Legendre sprak maandag met een oudere vrouw, die een been kwijt was. "Haar familie werd voor haar ogen vermoord. Toen soldaten haar dochter probeerde te verkrachten, wilde ze dat voorkomen. Een soldaat heeft haar tegen de grond getrapt en haar been afgehakt." De vrouw heeft met hulp van anderen een week moeten lopen, voor zo goed als dat ging. Nu ligt ze in een hospitaal in Bangladesh.

'Het is genocide'

En de schrijnende gevallen zijn aan de orde van de dag: "Een paar dagen geleden brachten wij een verkracht meisje naar het hospitaal en aan de andere kant van de grens leek het wel een bosbrand. Al die dorpen stonden in brand."

"Dit zijn verhalen van genocide. Het is gewoon etnische zuivering", zegt Legendre stellig. "Daar is geen discussie over mogelijk."

Onder hulpverleners in Bangladesh leeft het idee dat de wereld in stilte toekijkt en niets doet. "Er moet toch ergens met de vuist op tafel geslagen worden?"

'Suu Kyi mag het in elk geval niet ontkennen'

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, moet meer doen dan ze tot nu heeft gedaan, vindt Legendre: "Zij is toch Nobelprijswinnares? Ze kan toch iets doen? En als ze niet akkoord gaat met massamoord, kan ze toch ontslag nemen? Ze mag het in elk geval niet ontkennen."

Ster advertentie
Ster advertentie