Binnenland

Troonrede: meer mensen moeten profiteren van economische voorspoed

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Troonrede: meer mensen moeten profiteren van economische voorspoed

[NOS] Het gaat stukken beter met ons land dan vier jaar geleden, toen het huidige demissionaire kabinet aantrad. Maar meer mensen moeten profiteren van de economische voorspoed.

Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de Ridderzaal, waar hij de laatste Troonrede van het demissionaire kabinet Rutte II voorlas.

"Het fundament onder Nederland is de afgelopen jaren sterker geworden", zei de koning. "Meer mensen hebben een baan, een eigen huis en ondernemers investeren weer. Er is sprake van een bloeiende economie en een beter gevulde schatkist."

Troonrede: meer mensen moeten profiteren van economische voorspoed

Orkaan

De koning begon met een passage over de eilanden die getroffen zijn door de orkaan Irma. "Op Prinsjesdag zijn de ogen op Den Haag gericht, maar in ons hart en gedachten zijn wij in de eerste plaats bij de inwoners van Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. We leven allen intens mee. Het Caribische deel van het koninkrijk staat er niet alleen voor."

Terrorisme

De koning stond ook stil bij terrorisme, verwijzend naar de recente aanslagen in onder meer Londen en Barcelona. "Toch moeten wij ons niet door angst laten regeren. Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven."

"Ook zei Willem-Alexander dat de kracht van onze manier van leven is dat ieder mens, ongeacht afkomst of overtuiging, in Nederland zichzelf kan zijn binnen de gedeelde waarden van de rechtsstaat."

Ster advertentie
Ster advertentie