Binnenland
KRO-NCRV

32 aanhoudingen bij demonstratie Enschede

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 32 aanhoudingen bij demonstratie Enschede

De politie heeft zondag in en rond Enschede 32 demonstranten opgepakt. De meesten werden aangehouden omdat ze geen identificatiebewijs bij zich droegen. Linkse en rechtse groeperingen hadden zich in de stad verzameld om tegen elkaar te demonstreren.

Beide groepen hadden een aparte plek in de stad aangewezen gekregen, maar de politie kon volgens journalist Pim Lindeman niet voorkomen dat linkse tegendemonstranten op de plek van Pegida probeerden de mars tegen te houden. "De politie kon het maar deels voorkomen. De meesten die zijn opgepakt zijn van linkse groeperingen," vertelt hij in Reporter Radio. Al met al is de politie volgens hem tevreden over het verloop van de dag.

De demonstratie werd aangekondigd als de grootste extreemrechtse demonstratie van Nederland in jaren. Maar Lindeman was achteraf niet onder de indruk. Hij schat het aantal aanwezigen op 100.

In juni wilde Pegida ook in Enschede demonstreren. Toen werd vanwege veiligheid een demonstratieverbod door de gemeente opgelegd. Enschede heeft volgens Lindeman een aanzuigende werking op demonstranten omdat het dichtbij de grens ligt en nauw verband houdt met zowel linkse als rechtse groeperingen in Duitsland.

ReportersNL: Manifestatie Pegida Enschede

Ster advertentie
Ster advertentie