Binnenland

Tips om het onderwijs te verbeteren: 'Maak het schoolgebouw minder star'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips om het onderwijs te verbeteren: 'Maak het schoolgebouw minder star'

Na onze oproep om met ideeën te komen het onderwijs in ons land beter te maken, blijven er suggesties binnenstromen. Onderwijs ligt veel mensen na aan het hart. Een greep uit de reacties: 'Maak het schoolgebouw minder star', 'voeg onderwijs en opvoeding samen' en 'geen docenten meer in vaste dienst.'

Maak je punt! Verbeter het onderwijs

Onder het motto ‘NPO Radio 1 bij de les’ stelt de publieke radiozender van 3 tot en met 8 september luisteraars de vraag: hoe kan het onderwijs in Nederland nog beter?

“Mijn suggestie voor beter onderwijs in Nederland: Voeg onderwijs en opvoeding samen”, bepleit Marije Magito. “Vroeg beginnen door van baby af aan ouders te betrekken bij de ontwikkeling van hun kind. Ouders willen in het algemeen ‘het beste’ voor hun kind. Ze zijn ook echt bereid om daarin te investeren. Door ouders vroeg ‘wijs’ te maken creëer je betrokken ouders die ook later in de onderwijsperiode een didactische partner kunnen zijn. Het is aan het onderwijs om ze ook die rol en verantwoordelijkheid te geven en ze daarin serieus te nemen.”

“Doe iets aan de schoolgebouwen”, zegt architect Winfried van Zeeland. “Veel schoolgebouwen zijn veel te star en kunnen totaal niet ‘meebewegen' met wat het onderwijs en de docent wil. Ik voer daarom een pleidooi voor een leeromgeving die veel meer inspireert en uitdaagt dan de huidige schoolgebouwen. Uit onderzoek is al lang gebleken dat een actieve en stimulerende leeromgeving de motivatie van de leerling verhoogd en de prestaties van de leerling (en de docent) verbetert.”

“Ik denk dat de kwaliteit van het hele Nederlandse onderwijs gegarandeerd voortdurend vernieuwd wordt als er in de onderwijsinstituten alléén ZZP-ers werken die tweemaal per jaar online (verplicht) worden beoordeeld door collega's, directie, leerlingen èn ouders. Dus geen personeel meer in vaste dienst”, stelt Jim Launy.

“Mijn suggestie voor verbeteren van onderwijs in Nederland is om muziek als vak van laagste tot hoogste klassen aan te bieden”, bepleit Jerry van Veldhoven. “Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat niets zo goed is voor vorming van gestructureerd en creatief denken als muziek. Bovendien bevordert het samenwerking en sociale vaardigheden door coöperatie en samenspel. Dit in tegenstelling tot sport waar het altijd gaat om concurrentie. Zingen en een muziekinstrument spelen zijn ook heel goed voor het uiten van emoties op een niet-agressieve manier.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzamelvakken

“Maak de middelbare school diverser op elk niveau. Waarom zou een technisch getalenteerd kind op de havo per se een textiel-opdracht moeten doen? Waarom niet iets met motoren of robotica?”, vraagt Jan Vork zich af. “Ik denk dat het goed is om kinderen meer vrijheid te geven in de keuze van vakken, meteen al bij aanvang van de middelbare school. Dat levert gemotiveerde kinderen op, die met energie en kennishonger hun school doorlopen. Maak ook meer verzamelvakken, zoals: 'Taal' (basiskennis van een aantal vreemde talen) en 'Wereld' (geschiedenis, aardrijkskunde, economie - met elkaar in verband gebracht: klimaat, politiek, medialogica).”

“Ik pleit als universitair geschoold leerkracht voor betere begeleiding op scholen om deze extra kennis van leerkrachten in de praktijk te brengen”, stelt Betinne van Ooijen. “Te vaak is personeel en directie zelf onvoldoende gekwalificeerd om de extra kennis van deze leerkrachten in te zetten. Den Haag pleit voor meer universitaire leerkrachten in het basisonderwijs. Dan moeten zij ook faciliteren dat deze leerkrachten goed begeleid worden en hun universitaire kennis in praktijk kunnen brengen. Ik overweeg zelf namelijk om na twee jaar lesgeven het basisonderwijs te verlaten.”

Bekijk ook: Tips om het onderwijs te verbeteren: 'Schrap het woord school'

Heb jij ook goede tips voor een beter onderwijs?

Mail dan naar onderwijs@radio1.nl. We verzamelen de beste suggesties in een witboek.

Ster advertentie
Ster advertentie