Binnenland
NOS

Weerman Peter met team in Canada vanwege permafrost

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Weerman Peter met team in Canada vanwege permafrost

Een team van de NOS is verhalen aan het maken in het uiterste noordwesten van Canada. Een gebied dat ruim 32 keer groter is dan Nederland, maar waar maar 40.000 mensen wonen. Weerman Peter Kuipers Munneke maakt deel uit van het NOS-team en vertelt erover het afgelegen gebied. "Het is hier een grote leegte met alleen maar bossen en meren."

Ze zijn op zoek naar verhalen over de snelle opwarming in het gebied. "En dan met name over het dooiende permafrost'', zegt Kuipers Munneke. ''De bodem is hier permanent bevroren. Dat werkt eigenlijk als een diepvries met een hele hoop planten daarin. En de afgelopen jaren is het eigenlijk net alsof de stekker uit die diepvries is getrokken. Die plantenresten beginnen nu te verteren. Daardoor verandert het hele landschap en komen broeikasgassen vrij."

De weerman vertelt in het NOS Radio 1 Journaal hoe ze op de betreffende plek zijn gekomen. "Dat is wel een uitdaging. Er zijn weinig paden en wegen." Ook zijn de communicatiemiddelen erg beperkt. "Wij hebben bijna geen data op onze telefoons. Daardoor is het lastig om het materiaal in Hilversum te krijgen."

De samenwerking met het team gaat goed. "We zullen er zeker voor zorgen dat er hele mooie reportages komen op televisie en radio." Kuipers Munneke en zijn team beantwoorden vanavond om 20.30 uur vragen op de Facebookpagina van de NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie