Binnenland
NOS

'Imam uit Ripoll had band met België'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Imam uit Ripoll had band met België'

Een imam uit Ripoll lijkt de spil van het terreurnetwerk achter de aanslagen in Spanje te zijn geweest. Belgische media melden dat er een link is met België.

De imam, Abdelbaki Es Satty, heeft ook een tijd in het Belgische Vilvoorde gewoond. De burgemeester van die plaats bevestigt dat tegenover de Vlaamse omroep VRT.

Correspondent Edwin Winkels was in Ripoll en sprak met de moeders van de daders: "Ze worden door iedereen aangekeken, ze worden uitgescholden. Ze vinden dat hun kinderen iets heel slechts hebben gedaan. Er wordt ook naar de imam gewezen. Die nam de jongens mee uit eten en oefende invloed op ze uit."

'Imam uit Ripoll had band met België'

Ook in Marokko is geschokt gereageerd. Beide aanslagen werden gepleegd door terroristen met Marokkaanse achtergrond. Sjoukje Rietbroek, correspondent in Marokko, merkte dat de reacties niet veel anders zijn dan in Nederland: "Mensen zijn geschokt. Het maakt de gemiddelde Marokkaan ontzettend boos en verdrietig. Ze vinden dat die jongens het imago van Marokko en de islam schaden."

Koning Mohammed VI van Marokko heeft de aanslagen veroordeeld. "Hij benadrukte de steun aan Spanje en aan Europa in de strijd tegen terreur. De inlichtingendiensten van Marokko en Spanje werken al samen omdat terreurnetwerken ook internationaal werken."

Ster advertentie
Ster advertentie