Binnenland

Surprise van Dylan Groenewegen aan slot Tour

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Surprise van Dylan Groenewegen aan slot Tour

Op de Champs Élysées kwam de voor Nederland magistrale afsluiting van een tegenvallende Tour: de even verrassende als knappe slotzege van Dylan Groenewegen.

In zake het geel is het opnieuw de Tour de Sky geworden, met het machtsvertoon van het grote geld. De Engelse miljoenenformatie had het weer het best voor elkaar, cool and calculating. Het resultaat was geen zinderend kijkspel. Zij die vooraf meenden dat Chris Froome verzwakt was kregen geen gelijk, maar zijn vierde Tourzege was niet zijn mooiste. Het spectaculairste voorval in het slotweekend was het instorten van de Franse favoriet Romain Bardet, tijdens de klim van de Bonne Mère in de tijdrit.

Met de Grand Départ in Düsseldorf haalde de Tour de banden met Duitsland commercieel en psychologisch stevig aan. Düsseldorf kon zich profileren als een gastvrije stad met veel kunst en cultuur. Wat er vrijwel geheel ontbrak was het soort wielercultuur als in België en Frankrijk zelf, vol uitbundig vertoon van fietsenhuisvlijt.

Eenmaal terug in Frankrijk ontstond grote ophef na de diskwalificatie van Peter Sagan. Het leek alsof de wereldkampioen Cavendish in Vittel het hek in elleboogde, maar de Engelsman zelf had zichzelf in die positie gewurmd. Het kwam tot een discussie tussen rekkelijken en preciezen: zij de meenden dat de Slowaak te zwaar was gestraft en zij die vonden dat hij maar eens aan de regels moest worden herinnerd. De Tour verloor zijn enige echte rockstar, daags nadat hij volkomen legaal had gewonnen in Longwy.

Op de Planche des Belles Filles presenteerde Fabio Aru zich als mogelijke Froome-uitdager met een serieuze sprong naar de dagzege. Robert Gesink koos de Jura-beklimmingen naar het Station des Rousses uit voor zijn gedroomde dagzege, maar kon de Franse klimmer Calmejane niet meer achterhalen, ondanks dat die kramp kreeg.

Gesink was een van de eerste renners die als uitvaller werden genoemd na een vroege val in de eerste Alpenrit, van Nantua naar Chambéry. Deze middag bood opperbest Tourspektakel, na dagen van geklaag over saaie sprintetappes. Barguil soleerde als eerste omhoog op de afsluitende Mont du Chat en werd in de afdaling ingehaald door Romain Bardet. Een achtervolgend groepje met Froome, Aru en Uran vond aansluiting. Uran bleef Barguil in de eindsprint met luttele millimeters voor.

Bardet, Froome en Aru – bron: AFP

In de tussenritten naar Bergerac en Pau bracht Marcel Kittel zijn winsttotaal op 4.

De Pyreneeën moesten meer duidelijkheid brengen over de gele trui. Deze twee bergritten brachten geen grote suspense, maar wel een verrassing en veel Franse vreugde. Bardet klom naar de ritwinst op Peyragudes, Aru bleef dichtbij hem en Froome kwam bijna stil te staan. Het leiderstrui was nu voor de Italiaan. Was Froome aan het kraken? De verschillen bleven hetzelfde in de tweede Pyreneeën-etappe. In Foix maakte Barguil er solerend een extra party van op de Nationale Franse feestdag, de 14-e Juli.

De aankomst van de volgende rit naar Rodez was bekend: gemeen heuvelop. Michael Matthews maakte er als ritwinnaar andermaal een Sunweb-succes van. Achter hem stortte deze keer Aru in en pakte Froome genoeg seconden terug om de gele trui weer in bezit te nemen. Het was orde op zaken voor Sky.

Voorbij Rodez lag een rit door het Centraal Massief klaar. Na Gesink had Bauke Mollema een plannetje. Hij kon zijn kans gaan, omdat kopman Alberto Contador geen rol meer speelde in de top. De Groninger sprong weg uit de grote kopgroep en soleerde krachtig naar zijn mooiste overwinning ooit, de historische Nederlandse zege van pelgrimsoord Le Puy-en-Velay.

Zo werd het allemaal passend verdeeld op het gebied van de dagzeges. Matthews zorgde in Romans-sur-Isère voor een nieuw Sunweb-feest. Hij kwam in de groene trui, omdat Kittel daags erna de ronde moest verlaten na een vroege valpartij.

De Alpen lagen klaar vol legendarische Tourhistorie, met alle mogelijkheden voor onvergetelijke strijd. In 2017 zijn ze simpelweg afgewerkt zonder puntje-van-de-stoel-spanning. Met zijn solo over de Galibier en de dagzege in Serre-Chevalier schreef Primož Roglić geweldige Sloveense wielergeschiedenis en redde hij de eer voor Lotto Jumbo. Bardets aanvalletjes op de Galibier werden met gemak bezworen door Froome. De aankomst op de Izoard zag er op papier spannend uit, maar werd een anticlimax, voor Frankrijk en Sunweb gesierd door de nieuwe ritzege van Warren Barguil.

In Marseille moest Froome zijn leiderspositie eindelijk kracht bij zetten met een tijdritzege, maar hij slaagde er niet in om ultiem sneller te zijn dan de Pool Maciej Bodnar. Bardet kreeg er met zijn instorting extra stof tot nadenken over de verbetering van zijn tijdritten, als hij echt een nieuwe Franse Tourwinnaar wil worden. Hij krijgt volgend jaar ook nog eens concurrentie van een Nederlandse chrono-specialist met een Franse achternaam: Tom Dumoulin. Die is dan de enige kopman van Sunweb, als Barguil vertrokken is naar een nieuwe Franse équipe, zoals de berichten willen.

Opvallend bij de nieuwe zege van Froome is het volledig ontbreken van dopingrumoer. In Marseille werd hij nog wel uitgefloten door Frans publiek dat een afkeer heeft van al die Engelse dominantie. Binnen in het wielercircuit doen verhalen de ronde over een nieuw door de wetenschap geïntroduceerd, onvindbaar middel. Vooralsnog is het gissen naar de aard ervan.

Het publieksevenement Tour de France heeft zich afgespeeld onder historisch hoge beveiliging. Elke dag blokkeerden personenauto’s en trucks wegen die richting de route voerden. Er vlogen helikopters rond vol zwaar bewapende commando’s. Alles is gedaan om de Tour terreurvrij te houden. Het heeft vermoedelijk meer geld gekost dan het budget van SKY. Daarom ook was het minder druk dan anders op de Champs Elysées.

Op de stenen van de wereldberoemde boulevard heeft Dylan Groenewegen nog even voor een ongekende Nederlandse sensatie gezorgd. Met veel kijkers geloofden de commentatoren het niet meteen. Het belooft genoeg voor de komende jaren.

Ster advertentie
Ster advertentie