Binnenland

Lekker lezen en luisteren over vrouwenvoetbal

foto: KNVB Mediafoto: KNVB Media
  1. Nieuwschevron right
  2. Lekker lezen en luisteren over vrouwenvoetbal

[AVROTROS] Kijken naar voetbal is leuk, lezen over voetbal is minstens net zo interessant. Hier een top 3 van recent verschenen boeken over vrouwenvoetbal die het lezen meer dan waard zijn.

1. De Oranje Leeuwinnen

De omgang van de KNVB met vrouwenvoetbal is de afgelopen decennia nogal veranderd. In 1955 moest de bond er nog helemaal niets van hebben. De eerste landelijke competitie was een "nutteloze bijdrage aan de vooruitgang van het voetbal", zei de bond. Schrijfster Annemarie Postma portretteerde een aantal spelers die op het EK in Nederland deze zomer actief zijn. Het boek heet: 'De Oranje Leeuwinnen. In Langs de Lijn En Omstreken vertelt ze hierover.'

Annemarie Postma over haar boek 'Oranje Leeuwinnen'

Uitgever: Ambo|Anthos

2. Meidenvoetbal in 14 verhalen Meisjes

Hoewel vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport ter wereld is, wordt er nog te vaak met een schuin oog gekeken naar meiden en vrouwen die voetballen. In dit boek zien we wie die meiden zijn die op pleintjes, op velden en in stadions voetballen. Het laat de veranderingen in de Nederlandse vrouwenvoetbalcultuur zien. Een inspiratiebron voor elke vrouw die graag een potje voetbal speelt. Het boek kwam tot stand onder redactie van Martine Prange, voormalig speelster van het Nederlands Elftal, en cultureel antropoloog Martijn Oosterbaan.

Uitgever: Klement

3. Daphne Koster – Nooit meer buitenspel

Daphne Koster begon op 6-jarige leeftijd met voetballen in een jongensteam. Dat bleek een goede zet want ze groeide uit tot een van de beste speelsters van ons land. Daphne laat in deze biografie zien hoe moeilijk het is voor een vrouw de top te bereiken in de voetballerij. De voetbalwereld wordt namelijk nog altijd gedomineerd door mannen. Daphne laat echter zien dat niets onmogelijk is. Ze is een rolmodel voor veel meisjes die dromen van een leven als profvoetbalster.

Uitgever: Voetbal Inside - Auteur: Iris Koppe

In Kunststof een gesprek met Iris Koppe

Ster advertentie
Ster advertentie