Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: TT Assen en Verstappen racet in Azerbeidzjan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: TT Assen en Verstappen racet in Azerbeidzjan

Het is Super Sunday bij de TT in Assen. Vanaf 13.00 uur wordt de MotoGP gereden, de zwaarste klasse in de motorsport-wegrace. In Azerbeidzjan rijdt Max Verstappen de GP. NPO Radio 1 doet er live verslag van. Naast het motorengeweld ook aandacht voor de ELN, complotdenkers en de positieve effecten van kauwgom.

Bevrijdingstheologie en de ELN in Colombia

Het begon met een priester die als christen het geweer opnam. En er groeide een serieuze guerrillabeweging uit, de ELN oftewel het Nationale Bevrijdingsleger van Colombia, het kleine broertje van de FARC. Deze week ontvoerde het inmiddels tot drugshandelaren verworden rebellenleger twee medewerkers van het tv-programma Spoorloos. Journalist en Zuid-Amerikadeskundige Jan van der Putten legt in OVT (vanaf 10.00 uur) uit hoe de ELN ontstond uit een verstandshuwelijk van de bevrijdingstheologie en het marxisme in de jaren zestig.

Kauwgom en concentratie

Stel dat je met kauwgom een beter punt kunt halen voor je proefwerk of examen. Dat zou mooi zijn, dachten Koen Silvertant en Jet Bosma van het Sint Jans Lyceum in Den Bosch. Dus maakten ze hun profielwerkstuk voor 5/6 VWO over de relatie tussen kauwen en concentratie. Ze deden onderzoek naar wat er in de hersenen gebeurt als je kauwt en wat concentratie precies is. Ze ontwierpen een test waarmee ze hun medeleerlingen voor en na het kauwen van kauwgom lastige opgaven lieten maken. En het resultaat was verbluffend. Beluister vanaf 19.00 uur de reportage in Reporter Radio.

Complotdenkers

De nieuwste voorstelling van theatermaker George van Houts is niet bedoeld als entertainment. Het is een theatercollege over een “verbijsterend, wereldwijd complot”. Van Houts rekende op weerstand en kritiek, maar tot nu toe is er opvallend weinig commotie in de zalen. Complottheorieën zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder geworden, ook bij intelligente mensen zoals van Houts zelf. Hoe komt dat? Hebben ze misschien gelijk? Radiomaker René van Es onderzocht de ideeënwereld achter de theatervoorstelling. Op basis van gesprekken met Van Houts, met critici, complotdenkers en debunkers, maakte hij een verhaal over wantrouwen en waarheid in een wereld waar alles mogelijk lijkt... Luister vanaf 21.00 uur naar Radio Doc.

Sport: TT Assen en GP Azerbeidzjan

In Assen staat het hoogtepunt van het motorsportseizoen op het programma. Sinds 1949 is de TT de enige wedstrijd die onafgebroken deel uitmaakt van de kalender. Maverick Viñales gaat bij de MotoGP aan de leiding in de WK-stand. De Spanjaard won drie van de zeven races. Dovizioso won de laatste twee races staat tweede. Marquez staat derde in het klassement. De MotoGP heeft momenteel geen Nederlandse deelnemers. In de Moto3-klasse is de 18-jarige Bo Bendsneyder actief. De Rotterdammer staat veertiende in dat klassement. Sebastiaan Timmerman en Ragnar Niemeijer doen tijdens NOS Langs de Lijn (vanaf 14.00 uur) verslag.

Bekijk ook de voorbeschouwing met Evert ten Napel:

Programma TT Assen op zondag:

  • 11:00 Moto3 Race (22 laps)
  • 13:00 MotoGP Race (26 laps)
  • 14:30 Moto2 Race (24 laps)


GP Azerbeidjan

Na de teleurstellende race in Canada - opgave door accuproblemen - mag Max Verstappen in Azerbeidjan opnieuw proberen punten in pakken. Verstappen kwam vorig jaar als achtste over finishlijn. Hamilton verkleinde in Canada zijn achterstand op Vettel met dertien punten door de race in Canada te winnen, dus ook in de stand voior de titel is het nog spannend. Om 15.00 uur gaat de race van start. Op NPO Radio 1 wordt het verslag verzorgd door Louis Dekker. De analyse is van Jan Lammers.

Een fijne zondag!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie