Binnenland
NOS

Vrijlating van Bolt en Follender bemoeilijkt door slecht weer

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijlating van Bolt en Follender bemoeilijkt door slecht weer

Journalist Derk Bolt van het tv-programma Spoorloos en zijn cameraman Eugenio Follender zijn nog steeds niet vrijgelaten. Ze worden sinds afgelopen zaterdag in Colombia vastgehouden door de guerrilla-beweging ELN.

Er is nog geen duidelijkheid over vrijlating van de Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender. De gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander, waar de twee door guerrillabeweging ELN zijn ontvoerd, zei gisteren aan het einde van de middag dat de vrijlating een kwestie van uren was.

Dat is een rekbaar begrip, zegt NOS-correspondent Marc Bessems. "Dat kan twee uur zijn, maar ook 48. We hebben geen idee. Toch was de strekking van de mededeling van de gouverneur duidelijk: het gaat niet lang meer duren."

Na de uitspraken zijn er geen nieuwe officiƫle mededelingen meer gedaan, maar de kans dat de Nederlanders de komende uren worden vrijgelaten, is klein, denkt Bessems. "Het weer is op dit moment heel slecht, heb ik begrepen", zegt Bessems. "Het is een onherbergzaam gebied en het is er nu donker. Ze moeten echt uit de jungle komen."

Ook over de gezondheidstoestand van de twee ontvoerde Nederlanders is nog geen duidelijkheid. "We moeten nu nog afgaan op de ELN die zegt dat ze in goede gezondheid zijn", zegt Bessems. "Maar als de guerrillabeweging de twee overdraagt, zullen ze waarschijnlijk snel door een dokter worden onderzocht."

Legerhelikopter

Vermoedelijk worden Bolt en Follender diep in het oerwoud door de ELN overgedragen en met een legerhelikopter naar een stad gebracht.

De twee werden zaterdag ontvoerd toen ze in het noorden van Colombia opnamen maakten voor het programma Spoorloos. Al snel werd ervan uitgegaan dat de ELN erachter zat. Dat werd in de loop van de week bevestigd.

Luister naar het hele gesprek met correspondent Marc Bessems in Colombia:

"Het weer in het jungle-gebied is op dit moment niet goed genoeg."

Ster advertentie
Ster advertentie