Binnenland

Honderden mensen slachtoffer van Microsoft-oplichters

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden mensen slachtoffer van Microsoft-oplichters

[NOS] De politie heeft meer aangiftes binnengekregen van mensen die zijn opgelicht door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Vorig jaar waren 1100 mensen het slachtoffer van de zogenoemde 'Microsoft-scam', in de eerste helft van dit jaar waren het er al 800.

De slachtoffers worden gebeld door een Engelssprekende man of vrouw die zich voorstelt als medewerker van Microsoft. De beller zegt dat er een probleem is met hun computer.

Bekijk ook: Zo klinkt het als een nepmedewerker van 'Microsoft' je wilt oplichten

De manier van oplichting verschilt: soms wordt mensen gevraagd om software te installeren waarmee hun computer wordt overgenomen, andere keren weten de criminelen toegang tot internetbankieren te verkrijgen.

Vanochtend sprak Jurgen van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal met tech-deskundige Rob van Bree van de politie. Hij vertelt dat de meeste slachtoffers mensen ouder dan 50 jaar zijn. De politie kan niet zeggen dat dit komt doordat ouderen minder handig zijn met computers.

"We zien wel dat het daar het meest slaagt, jongeren zie we minder terug in de cijfers. Het kan er ook mee te maken hebben dat mensen vaak benaderd worden via een vaste telefoonlijn, en dat ouderen vaker nog een vaste lijn hebben dan jongeren."

Microsoft-scam

Ster advertentie
Ster advertentie