Binnenland

Presentator en cameraman Spoorloos vastgehouden in Colombia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Presentator en cameraman Spoorloos vastgehouden in Colombia

[NOS] Een team van het televisieprogramma Spoorloos wordt vastgehouden in Colombia. Het gaat om presentator Derk Bolt en zijn vaste cameraman Eugenio Follender. Het is nog onbekend wie de mannen tegen hun wil vasthoudt, maar volgens het Colombiaanse leger is de guerrillabeweging ELN verantwoordelijk.

De twee werden zaterdag op een weg in de beruchte regio Catatumbo in het noorden van Colombia tegengehouden. Volgens lokale media waren de twee bezig met de zoektocht naar de moeder van iemand die door een Nederlander is geadopteerd. De lokale openbaar aanklager zegt dat het nog niet vaststaat dat ELN de mannen vasthoudt.

Gevaarlijk

Catatumbo is een zeer gevaarlijke regio, zegt correspondent Marc Bessems. "Er zijn daar allerlei illegale activiteiten, zoals de handel in en de smokkel van drugs en er zijn guerrillabewegingen actief. Reizen over de weg van El Tarra naar Tibú, zoals het team van Spoorloos deed, is erg link."

"Reizen over de weg is in dit gebied erg link."

Het leger heeft een speciale eenheid veiligheidstroepen, gespecialiseerd in ontvoeringen, naar het gebied gestuurd. Ook zijn er in El Tarra en Tibú militaire commandoposten ingericht om de activiteiten van de veiligheidstroepen in de regio te coördineren.

De Colombiaanse autoriteiten hebben via Twitter de "onmiddellijke vrijlating van de twee mannen" geëist.

Vredesonderhandelingen

De ELN is een van de twee guerrillagroepen in het gebied. ELN is een links georiënteerde beweging, kleiner dan de bekendere FARC, maar met sterke katholieke invloeden. De ELN is bezig met vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. "Als het inderdaad om de ELN gaat, kan dat gevolgen hebben voor het vredesproces", zegt Bessems.

Ook de rooms-katholieke kerk is ingeschakeld om eventueel een rol te spelen als er contact met de ontvoerders is gelegd.

Ster advertentie
Ster advertentie