Binnenland

Özcan Akyol met de dood bedreigd

foto: Foto: screenshot van De neven van Eusfoto: Foto: screenshot van De neven van Eus
  1. Nieuwschevron right
  2. Özcan Akyol met de dood bedreigd

[EO] Schrijver en journalist Özcan Akyol wordt met de dood bedreigd vanwege zijn documentairereeks De neven van Eus.

Bij Langs de Lijn En Omstreken vertelt Akyol dat de bedreigingen hem niet verbazen. "Ik word wel vaker met de dood bedreigd. In de aanloop naar de serie begon het in heftigheid toe te nemen. Bij de aflevering waarin ik vertel over mijn ouders die tot een religieuze minderheid behoren, werd ik voor landverrader uitgemaakt."

Özcan Akyol over doodsbedreigingen

Deze week escaleerden de bedreigingen, aldus Akyol. "Ik liet zondag zien dat het slecht gaat met het toerisme in Antalya. Ze hebben het zwaar gehad met de Russische boycot en de rel met Nederland. Dat hebben we keurig onderbouwd laten zien, maar het werd gewoon niet geaccepteerd. Mensen ontkenden het en ik werd beschuldigd van propaganda. Toen kwam de promo van de uitzending van komende zondag, waarin we bijna worden gelyncht. Ook op die promo waren de reacties heel heftig alsof wij die lynchpartij hadden uitgelokt.

Aangifte

Akyol heeft nog geen aangifte gedaan. "Dat hoeft niet, de recherche is heel proactief bezig mensen op te sporen die zich hieraan bezondigen. Ze zitten er kort op. Zij zijn hierover naar mij toe gekomen."

Teruggaan naar Turkije zit er voorlopig niet in voor Akyol. "Ik ga dat risico niet nemen. Want tussen alle bagger die ik elke dag ontvang hoor ik ook dat ik ben aangegeven bij de Turkse autoriteiten en dat ik mijn leven niet meer zeker ben. Dus het lijkt me niet verstandig om erheen te gaan."

Akyol betreurt de situatie. "Heel jammer dat het zo loopt. In Nederland is de Turkse populatie over het algemeen conservatief en aanhanger van Erdogan. Die kunnen er heel slecht tegen als je de andere kant van Turkije laat zien."

Ook sprak Jurgen van den Bergh in het NOS Radio 1 Journaal met Akyol. Luister het gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie