Binnenland

Digitale valuta ethereum wordt steeds populairder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Digitale valuta ethereum wordt steeds populairder

[NOS] Na de waardestijging van de virtuele munteenheid Bitcoin, wordt ook een andere munt steeds populairder: ethereum.

Gisteren schoot de prijs naar het hoogste punt tot nu toe. Als je op 1 januari dit jaar voor 100 euro aan ethereum hebt gekocht, is dat nu meer dan 5000 euro waard.

De digitale valuta begint momentum te krijgen. Bedrijven zoals Samsung maar ook de Rabobank zijn aan het onderzoeken waar je het voor kunt gebruiken en welke nuttige toepassingen het heeft.

15.000 euro

De koers van de valuta stijgt al enige tijd behoorlijk, zegt tech-redacteur Joost Schellevis. Hij verkocht vorig jaar zijn ethereum voor ongeveer 200 euro.

'Bedrijven zoals Samsung zijn aan het onderzoeken waarvoor je ethereum je kunt gebruiken'

"Om te illustreren hoe snel het kan gaan: als ik die niet had verkocht, was dat nu ongeveer 15.000 euro waard. Dus ik heb gisteravond toch maar weer een beetje gekocht. Het geeft aan hoe riskant het is. Het is gewoon een gokkast waar je geld in gooit."

Blockchain

Ethereum is dus net als bitcoin een virtuele munteenheid. Maar er zijn verschillen. "De bitcoin draait om de blockchain: een soort openbaar register waarin alle transacties worden vastgelegd."

Voor ethereum geldt hetzelfde, alleen gebeurt het daarmee wat slimmer. "Je kunt hele programma's in die blockchain verstoppen. Het idee is dat je straks niets meer een notaris nodig hebt als je een huis verkoopt omdat je dat allemaal in die blockchain kunt verbergen."

Hoeveel digitale munteenheden er nog meer zijn, is onduidelijk. Maar de twee die echt populair zijn, zijn bitcoin en ethereum. "In principe kan iedereen zelf zo'n munt maken. Bestaande munten worden ook wel eens gekopieerd en er worden dingen aan toegevoegd. Maar het wordt pas populair als mensen het willen gebruiken."

Inlezen

Voor mensen daadwerkelijk iets met ethereum of bitcoin willen doen, is het belangrijk dat ze zich goed inlezen, zegt Schellevis. Het werkt net als normale overschrijvingen maar wel met andere terminologie.

"Maar je hebt geen bankrekeningnummer maar een wallet. Het is vooral lastig om je euro om te zetten in virtuele valuta. Er zijn Nederlandse bedrijfjes die dat doen. Als je eenmaal bitcoin hebt gekocht, kun je ze vervolgens vrijelijk inruilen voor ethereum of andere cryptocurrencies", zegt Schellevis.

Ster advertentie
Ster advertentie