Binnenland

Ex-douanier Gerrit G. bedreigd door criminelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-douanier Gerrit G. bedreigd door criminelen

[AVROTROS] De platte ex-douanier Gerrit G. heeft de afgelopen maanden zware bedreigingen ontvangen vanuit het criminele milieu. Justitie neemt de recente dreiging zo serieus, dat de van corruptie verdachte douanier is overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis op een militair complex. De dochter van G. is door de politie overgebracht naar een safe house.

Dit bleek zojuist tijdens een rechtszitting in het Doussie proces, waarin Gerrit G. terecht staat voor zijn betrokkenheid bij grootschalige smokkel van cocaïne via de Rotterdamse haven. Justitie ziet G. als de corrupte spil in 'n aantal drugstransporten, waarbij hij als douanier de containers met coke op ‘groen’ zette voor de smokkelaars. Er is een celstraf van zestien jaar tegen hem geëist.

Vanochtend vroeg werd de voormalig douanier met een speciaal, zwaarbeveiligd politietransport binnengebracht bij de Rotterdamse rechtbank. De anonieme bedreigingen aan z’n adres zijn binnengekomen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI).

'Ik begrijp dat hij nog steeds niet veilig is'

Jan Hein Kuijpers, de advocaat van Gerrit G. noemt de recente dreiging tegenover EenVandaag zeer ernstig: "Zijn dochter moest onderduiken want men was naar haar op zoek - volgens die geheime informatie. Gerrit zit al maanden in een zwaarbeveiligde gevangenis. En daar zit hij nu nog. Ik begrijp dat hij nog steeds niet veilig is." Het OM doet desgevraagd geen enkele mededeling over de extra beveiliging van Gerrit G.

De recente bedreigingen dateren van de periode dat G. weer vast komt te zitten, begin december 2016. Aanvankelijk mag de voormalig douanier de rechtszaak in vrijheid afwachten, onder de voorwaarde dat hij geen strafbare feiten pleegt. Maar als er opnames opduiken met een medewerker van een drugskartel in Colombia – wordt hij opnieuw aangehouden.

Ex-douanier Gerrit G. bedreigd door criminelen

Ster advertentie
Ster advertentie