Binnenland

Tom Dumoulin wint veertiende etappe Giro d'Italia

foto: ANP/NOSfoto: ANP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Dumoulin wint veertiende etappe Giro d'Italia

[NOS] Na een ijzersterk optreden heeft Tom Dumoulin de veertiende etappe van de Giro d'Italia in Oropa gewonnen.

De Nederlandse rozetruidrager pareerde een aanval van Nario Quintana en kwam na 131 kilometer koers als eerste over de streep in Oropa.

Op de onregelmatige slotklim koos Quintana voor de aanval. Aanvankelijk moest Dumoulin passen, maar hij reed in zijn eigen strakke tempo naar boven. Daardoor kon hij met Ilnoer Zakarin en Mikel Landa weer aansluiten bij zijn Colombiaanse concurrent.

In de sprint van vier bleek Dumoulin de sterkste, voor Zakarin en Landa. Quintana loste in de laatste meters en moest veertien seconden toegeven op de Nederlander, die ook tien bonificatieseconden pakte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klassement

In het klassement heeft Dumoulin nu een voorsprong van 2.47 op Quintana. Thibaut Pinot is de nieuwe nummer drie. Bauke Mollema, die niet meekon op de klim, zakt naar de zesde plaats.

Dumoulin erkende na afloop dat zelfs hij dit succes niet had verwacht. ''Natuurlijk droom je hiervan, maar dit is ongelooflijk'', zei de Nederlander na het vergroten van zijn voorsprong in het klassement.

''Ik kon zijn aanval niet volgen, maar ik bleef rustig. Ik pakte mijn eigen tempo, kwam steeds dichterbij en op het einde had ik wat over.''

Ster advertentie
Ster advertentie