Binnenland

Ede meest gelukkige gemeente van Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ede meest gelukkige gemeente van Nederland

[NOS] Bijna 90 procent van de mensen in Ede zegt dat ze gelukkig zijn, blijkt uit de nieuwe Atlas voor Gemeenten. Volgens Gerard Marlet, directeur en onderzoeker bij de Atlas voor Gemeenten, komt het doordat Ede de voordelen heeft van een grote stad, maar niet de nadelen, zoals onveiligheid.

"Aan Ede kun je wel zien dat het een stad is, maar dat het nog steeds een dorps karakter heeft", zegt Marlet. Er zijn weinig alleenstaanden en veel mensen werken er en voelen zich gezond.

Verslaggever Mattijs van de Wiel bezocht Ede en peilde het geluksniveau.

De stad met het laagste percentage gelukkige mensen is Rotterdam, waar 82 procent gelukkig is, de gemeente waar geluk het gewoonst is, is Hellendoorn, met 94 procent gelukkige mensen.

De Stichting Atlas voor Gemeenten heeft voor het eerst het geluksgevoel per gemeente in kaart gebracht in de Geluksatlas 2017. Inwoners mochten een rapportcijfer geven aan hun leven.

Uit de antwoorden blijkt dat vooral werken (betaald of vrijwillig maakt geen verschil), het zien van vrienden en gezondheid belangrijke geluksfactoren zijn. Ook valt op dat inwoners van de vier grote steden vaak minder genietend door het leven gaan dan bewoners van kleine gemeenten.

Gelukkige gemeenten

"Steden trekken veel gelukszoekers aan", legt onderzoeker en directeur van de Atlas voor gemeenten, Gerard Marlet, uit. "Die denken daar een geschikte partner te vinden, werk of meer leuke dingen om te doen in de vrije tijd. Maar ze worden niet altijd gelukkiger dan waar ze vandaan komen."

Gelukkige gemeenten kenmerken zich vooral door een goed woon- en leefklimaat en relatief veel gezonde mensen. De gelukkigste mensen zijn rijke, hoogopgeleide, christelijke, getrouwde 65-plussers zonder thuiswonenden kinderen en zonder migratieachtergrond. Ben jij laag opgeleid, arbeidsongeschikt, gescheiden met thuiswonende kinderen, migrant én woon je in een grote stad? Dan is de kans dat je gelukkig bent aanzienlijk kleiner.

Volgens Marlet is de laatste groep naar Nederland gemigreerd voor betere kansen, maar blijkt dat in werkelijkheid tegen te vallen. Met teleurstelling en heimwee naar het land van herkomst tot gevolg. Ook blijkt het dat mensen die de islam als religie opgeven, gemiddeld genomen ongelukkiger zijn dan christenen of mensen die aangeven niet-gelovig te zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie