Binnenland

'Met Pim Fortuyn hadden we een nieuwe gouden eeuw gehad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met Pim Fortuyn hadden we een nieuwe gouden eeuw gehad'

[EO] Het is morgen 15 jaar geleden dat Nederland opgeschrikt werd door de moord op Pim Fortuyn. De man die premier had kunnen worden liet zijn volgers verweesd achter. Zij móesten door, en haalden 9 dagen later maar liefst 26 zetels bij de landelijke verkiezingen. Maar de LPF verzandde door interne ruzies en politieke onervarenheid.

“Pim heeft zeker een politieke erfenis achtergelaten. Andere partijen hebben zijn ideeën overgenomen, maar het probleem is dat ze die nog niet echt uitvoeren”, zegt oud-LPF-partijvoorzitter en medeoprichter Peter Langendam. "Als hij er nu nog was geweest, hadden we zeker een nieuwe gouden eeuw gehad."

'Woede overheerst nog steeds'

Goede plannen

Volgens Langendam had Fortuyn had 'de menselijke maat' willen terugbrengen in Nederland. "Hij had goede plannen voor kleinschaligheid in de zorg, het onderwijs en het ambtenarenkorps, met meewerkende voorlieden in plaats van managers."

Harry Wijnschenk, ex-Kamerlid en tijdelijk fractievoorzitter, vindt dat Fortuyn gevoelige zaken bespreekbaar heeft gemaakt. “Fortuyn was minder polariserend dan iemand zoals Wilders. Hij wilde verbinden. Tegen migranten zei hij: ga eerst maar goed inburgeren en je plek veroveren. Pas dan mogen er weer nieuwe mensen het land in. Je ziet nu dat dat beter had kunnen gebeuren."

Regeren

Vijftien jaar later staan de navolgers zaterdag samen in Rotterdam stil bij het verlies van hun voorman. En denken ze even terug aan die bijzondere dagen in 2002. Met Fortuyn had het zo mooi kunnen zijn. Langendam: "Probleem was ook dat we gingen regeren, waar we beter in de oppositie hadden kunnen stappen. Regeren was misschien goed gegaan, met een premier als Wiegel en LPF-ers op een aantal ministeries waar we zaken hadden kunnen veranderen. Maar VVD en CDA kenden het politieke spel beter. En binnen de LPF ontbrak het aan fractiediscipline."

'Er is geen nieuwe Pim Fortuyn'

Mat Herben werd de baas, tegen wil en dank. "Ik heb mezelf nooit gezien als politicus’, zegt hij nu. 'Ik was gewoon woordvoerder van Fortuyn en wilde dat blijven. Als mijn baas niet was vermoord was ik gewoon een heerlijk onbekende onder de Nederlanders gebleven. Maar ja, dat liep even anders. Ik heb me niet kandidaat gesteld, maar op aandringen van anderen was ik toch kandidaat naast Gerard van As en Ferry Hoogendijk."

"Kijk, het onderhandelen leek me wel leuk, en ik kende het verkiezingsprogramma als beste, simpelweg omdat ik het zelf had geschreven. Dus men koos mij en daar legde ik me bij neer. Ik dacht: dat doe ik voorlopig. Dat is de fout die ik heb gemaakt, achteraf gezien."

Ster advertentie
Ster advertentie