Binnenland

Filmpje van ex-nazi (88) gaat viraal

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmpje van ex-nazi (88) gaat viraal

[AVROTROS] Een filmpje van een 88-jarige oud-nazi wordt veel gedeeld op Facebook. De Nederlander Dick Woudenberg vertelt hoe hij opgroeide in een nazi-gezin en op een Duitse kostschool werd opgeleid tot nazileider.

De video is al meer dan 9.000 keer gedeeld en 850.000 keer bekeken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woudenberg vertelt dat hij samen met zijn zus lid was van de Nationale Jeugdstorm, een jongerenbeweging die gelijkenis toonde met de Hitlerjugend.

“Ik was een gelovige nazi en was geneigd tot onvoorwaardelijke trouw aan Adolf Hitler, de geadoreerde Führer”, aldus Woudenberg. “Bereid om ieder bevel van mijn superieuren op te volgen.” Na de oorlog belandt hij in krijgsgevangenschap en wordt hij naar een heropvoedingskamp gestuurd. Daar raakte hij in verwarring. “Schuld, schaamte en minderwaardigheidsgevoelens beheersten die verwarring.”

Later in de video vertelt Woudenberg hoe het verhaal van zijn broer, een SS’er die op 25-jarige leeftijd stierf aan het front, en het verhaal van de Joodse slachtoffers in een therapie samenkwamen. “Het werd steeds lichter om hen heen, totdat ik me als in een bliksemschicht realiseerde dat alle mensen eigenlijk een groep vormen.”

In EenVandaag een uitgebreid interview met Dick Woudenberg en de schrijver van het boek 'De nazi-leerling' Mischa Cohen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trending Vandaag

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@lammert) zet het elke dag om 15.52 uur op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie