Binnenland

Vitesse verslaat AZ in bekerfinale en wint eerste hoofdprijs in clubhistorie

2. Vitesse verslaat AZ in bekerfinale en wint eerste hoofdprijs in clubhistorie

Vitesse heeft voor het eerst in de 125-jarige clubhistorie een grote prijs gewonnen. De club uit Arnhem heeft in de finale van de KNVB-beker AZ met 2-0 verslagen. Ricky van Wolfswinkel was met twee treffers de matchwinner.

De club uit Alkmaar was de betere ploeg in de eerste fase maar wist niet te profiteren van de gecreëerde kansen. In de derde minuut raakte de vrije trap van Derrick Luckassen de lat.

Wout Weghorst schoot vanuit een kansrijke positie naast, nadat Rens van Eijden met zijn hoofd de bal gunstig had voorgelegd. Na een klein half uur claimden de spelers van AZ een penalty, nadat Alireza Jahanbakhsh een duw in de rug kreeg van Arnold Kruiswijk.

Vitesse had in de eerste helft veel moeite met AZ, maar het belangrijkste ontbrak voor de Alkmaarders: doelpunten maken.

In de tweede helft was AZ wederom de sterkere partij. Derrick Luckassen en Rens van Eijden waren uit twee corners bijna trefzeker. Maar beide kopballen werden op miraculeuze wijze uit het doel gehaald.

Van Wolfswinkel: onsterfelijk

Naarmate de wedstrijd vorderde, slaagden beide ploegen er niet in om kansen te creëren. Totdat AZ-doelman Tim Krul in de tachtigste minuut de voorzet van Milot Raschica verkeerd incalculeerde en te laat uit het doel stapte. Ricky van Wolfswinkel was doelman Krul te snel af en kopte de bal in het net.

In de slotfase sloeg Ricky van Wolfswinkel wederom genadeloos toe. De 28-jarige aanvaller profiteerde van een dekkingsfout van AZ-verdediger Ron Vlaar. Met zijn linkervoet krulde hij de bal fraai langs doelman Krul.