Binnenland

Eurocommissaris Timmermans: "Europees project niet onverwoestbaar"

foto: Kamerbreedfoto: Kamerbreed
  1. Nieuwschevron right
  2. Eurocommissaris Timmermans: "Europees project niet onverwoestbaar"

Volgens de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans is de Europese Unie "niet onverwoestbaar". Dat zei hij in het NPO Radio 1-programma Kamerbreed. "Wat ik zie is dat politici zoals Merkel, Macron en anderen – die in het verleden misschien niet zo uitgesproken waren – nu veel meer uitgesproken zijn, omdat ze beseffen dat het Europese project wel kapot te krijgen is", zei de eurocommissaris.

In Brussel zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen zaterdag bijeen om de voorwaarden voor de Brexit te bespreken. In Kamerbreed schetste Timmermans de staat van de Europese Unie: "Het is niet onverwoestbaar. Net als ieder menselijk project, kan dit project falen. Je moet je daarvan goed bewust zijn. De verkiezing van Trump en de Brexit hebben bij heel veel jonge Europeanen dat besef gebracht."

Verkiezingsuitslag PvdA "een drama"

Timmermans (PvdA) liet zich ook uit over de situatie waarin de sociaaldemocratie in Europa verkeert: "We hebben een enorme klus te klaren. We hebben het in Frankrijk en Nederland heel slecht gedaan en in het Verenigd Koninkrijk staan we er ook niet heel best voor. Maar in Duitsland, Italië en Malta zijn we hoopvol", zei Timmermans.

De verkiezingsuitslag van de Partij van de Arbeid noemde de partijprominent "een drama". "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Maar ik houd staande dat Nederland er nu beter bij ligt dan vijf jaar geleden. Daar poets ik het drama van de verkiezingsuitslag niet mee weg, maar ik wil niet net doen alsof de afgelopen vijf jaar een totaal drama voor Nederland zijn geweest", zei Timmermans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie