Binnenland

AZ en Vitesse spelen KNVB-bekerfinale in De Kuip

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AZ en Vitesse spelen KNVB-bekerfinale in De Kuip

Vitesse is al dagen, zo niet weken, in de ban van de bekerfinale. Vandaag kan de club uit Arnhem ten koste van AZ voor het eerst in de historie een prijs binnenslepen. Beluister de wedstrijd vanaf 18:00 uur live op NPO Radio 1.

AZ staat voor de 6e keer in de clubgeschiedenis in de Bekerfinale. Vier keer eerder (in 1978, 1981, 1982, 2013) ging de Cup mee terug naar Alkmaar.Vitesse stond drie keer eerder in de finale (in 1912, 1927 en 1990), maar won nog geen enkele keer. Haarlem, VUC (uit Den Haag) en PSV bleken in die eerdere finales te sterk. De finale tegen de PSV in 1990 was een memorabele voor de huidige AZ-trainer John van den Brom. Hij miste namens Vitesse in blessuretijd een strafschop.

Ook columnist Marcel van Roosmalen hoopt dat Vitesse vandaag zal winnen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Videoscheidsrechter

Bij de bekerfinale tussen Vitesse en AZ in Rotterdam wordt zondag gebruik gemaakt van zowel doellijntechnologie als de videoscheidsrechter. De KNVB meldt daarmee de eerste voetbalbond te zijn die in een officiële wedstrijd gebruik maakt van beide hulpmiddelen.

Kees Kist of Dejan Curovic

Sinds enkele jaren wordt de KNVB-beker uitgereikt door een clubicoon. Ook komende zondagavond zal dat in De Kuip het geval zijn. Kees Kist of Dejan Curovic reikt de beker uit na de finale tussen AZ en Vitesse. Kist won de KNVB-beker met AZ zelf in 1978, 1981 en 1982. Ook veroverde hij in 1981 met de Alkmaarders de landstitel. Curovic speelde van 1994 tot en met 2000 voor de Arnhemse club. De Servische aanvaller maakte het allerlaatste doelpunt op Monnikenhuize. Maar ook het eerste doelpunt in de Gelredome.

Ster advertentie
Ster advertentie