Binnenland

100 dagen Trump: losing Louisiana

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 dagen Trump: losing Louisiana

[AVROTROS] Donald Trump woont aankomende vrijdag 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagnestrijd was hij de man van de grote woorden en beloften, maar wat komt daar in de praktijk van terecht? En wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? In de vijfdelige serie '100 dagen Trump' spreekt Radio EenVandaag-verslaggever Laura Kors met inwoners van de staat Louisiana. Ver weg van het pluche in Washington.

Aflevering 4: losing Louisiana

De kust van Louisiana verliest een voetbalveld grondgebied per 45 minuten. Dit cijfer is niet afkomstig van milieuactivisten, maar uit een rapport van het Amerikaanse Geologische Onderzoeksinstituut. In zijn eerste 100 dagen heeft President Trump de beperkingen voor de vervuilende olie en gassector versoepelt en aangekondigd klimaatmaatregelen van zijn voorganger Obama te zullen afschaffen. Bijvoorbeeld door uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

De bewoners langs de kust in Louisiana maken zich zorgen. Maar Louisiana is ook verdeeld: velen stemden voor Trump, maar anderen vrezen de resultaten van zijn klimaatbeleid, waaronder Monique, die behoort tot een lokale Indianenstam. "Het beleid van Trump vind ik irrationeel, want de doelen zijn gesteld voor de korte termijn. Er wordt geen rekening gehouden met de volgende generatie.

één voetbalveld per 45 minuten

Olie en gas

Door de olie en gaswinning in het gebied klinkt het land in. Ook stijgt de zeespiegel hier sneller dan verwacht. Dat er wat moet gebeuren illustreren de volgende twee kaarten. Het is een vergelijking tussen 1932 en 2011. Steeds meer land wordt water.

Benieuwd naar het gesprek met Monique?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aflevering 3 gemist over de voedselbank? Kijk en lees het hier.

Ster advertentie
Ster advertentie