Binnenland

Zo kom je aan een koninklijk lintje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kom je aan een koninklijk lintje

[NOS] "Het heeft Zijne Majesteit behaagd..." Die zin hopen velen vandaag te horen uit de mond van hun burgemeester tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Het huidige type lintje wordt al sinds 1815 uitgereikt. Maar zo'n onderscheiding is voor weinigen weggelegd.

In het NOS Radio 1 Journaal vertelde Kim Nagtzaam hoe je aan zo'n lintje komt:

"Het heeft Zijne Majesteit behaagd..."

Voordragen

Wie in aanmerking wil komen voor een lintje moet maar hopen dat bekenden hem of haar zullen voordragen, want er een voor jezelf aanvragen is er niet bij. En zelfs als je in het geheim bent voorgedragen, bestaat er een kans dat de aanvraag wordt afgewezen. Dat gebeurde dit jaar in één op de tien gevallen.

De Kanselarij der Nederlandse Orden ziet veel aanvragen voorbijkomen van kinderen die vinden dat hun ouders een lintje verdienen. Maar die aanvraag voldoet vaak niet aan de eisen.

Meerdere instanties nemen een besluit over de toekenning van een lintje. Soms gaan daarbij dingen mis. In 2009 hield een ambtenaar van de gemeente Hilversum voordrachten - tegen de regels in - achter. Toen de aanvragers zich afvroegen wat er met hun verzoek was gebeurd, bleek dat de aanvraag nooit officieel in behandeling was genomen. Daar kwam de gemeente net op tijd achter, waarna de vrijwilligers alsnog zijn onderscheiden.

Smoezen

De kunst van de hele lintjesregen is om de nietsvermoedende gedecoreerden met een smoes naar het gemeentehuis te krijgen. Vaak wordt ze wijsgemaakt dat een bekende een lintje krijgt. Zo werd presentator Albert Verlinde in het verleden wijsgemaakt dat zijn man zou worden onderscheiden. Verlinde pakte uit met een feest en fanfare. Maar die bleken uiteindelijk voor hemzelf.

Een gesprek met de wethouder of een optreden in het stadhuis zijn veelgebruikte smoezen. Soms wordt zelfs een nep-huwelijk gebruikt om iemand naar het gemeentehuis te lokken. In Vught werd eens een fotografe ingehuurd om de lintjesregen in beeld te brengen. Terwijl ze haar lens richtte op de zogenaamde gedecoreerde, werd juist haar naam voorgelezen.

Ster advertentie
Ster advertentie