Binnenland

'Je kan bedrogen uitkomen met lange vaste hypotheekrente'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je kan bedrogen uitkomen met lange vaste hypotheekrente'

[NOS] Huizenkopers die lang willen profiteren van de huidige lage rente en daarom een hypotheek met 20 of 30 jaar vaste rente afsluiten, kunnen bedrogen uitkomen. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

Hans André de la Porte:'Je kan bedrogen uitkomen met lange vaste hypotheekrente'

Vooral starters die een hypotheek van 20 jaar met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten, kunnen in de problemen komen. Zodra zij verhuizen naar een duurder huis waar de NHG niet meer op van toepassing is, kunnen ze de rente niet meenemen en zijn kopers een stuk duurder uit. Volgens Vereniging Eigen Huis is dat het geval bij veel hypotheekverstrekkers en doen er ook veel onduidelijk over. Alle banken krijgen binnenkort een brief waarin de vereniging oproept om kopers beter te wijzen op de nadelen van een lange rentevaste periode.

Verhuisregeling

Volgens VEH kunnen klanten van ING, Allianz, bijBouwe en Hypotrust Goede Start gedupeerd worden. "Door de stijgende huizenprijzen en de gedaalde maximumgrens van de NHG zal deze tegenvaller steeds meer starters treffen", zegt VEH.

Hypotheekverstrekkers hebben verhuisregelingen, waardoor mensen hun hypotheek kunnen meenemen als ze verhuizen. Maar bij ING en bijBouwe vervalt de verhuisregeling als mensen naar een woning verhuizen die boven de NHG-grens uitkomt.

En Allianz en Hypotrust Goede Start verstrekken sowieso alleen maar hypotheken met NHG. "Daardoor heeft een klant niets meer aan de verhuisregeling als die naar een duurdere woning boven de NHG-grens verhuist".

Onduidelijk

De VEH verwijt hypotheekverstrekkers ook dat verhuisregelingen vaak onduidelijk zijn. "De uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in de voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers en zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken."

De vereniging eist dat ING en bijBouwe de NHG-beperking schrappen en dat Allianz en Hypotrust gedupeerde klanten een kortere rentevaste periode aanbieden of boetevrij laten overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Ster advertentie
Ster advertentie