Binnenland

Waarom zijn misdaadfamilies in Brabant maar moeilijk te bestrijden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn misdaadfamilies in Brabant maar moeilijk te bestrijden?

[AVROTROS] Criminele Brabantse familie’s zijn moeilijk en hardnekkig te bestrijden, dat stellen onderzoekers Toine Spapens en Hans Moors in hun onderzoek naar criminele familie’s in Brabant. Zeven familie’s werden door de onderzoekers onder de loep genomen. De conclusie: georganiseerde misdaadfamilies in Brabant zijn een hardnekkig probleem. De families leven in een gesloten wereld, een lokale subcultuur waarin ze steeds terugvallen op oude vrienden, betrouwbare familie én nieuwe liefdes.

Brabant heeft een historie op het gebied van criminele familie’s. De Bende van Oss geldt als een voorbeeld van zeven familie’s, die met hun criminele activiteiten soms twee of drie generaties teruggingen. Wie is de Bende van Oss?

Quote

De families hebben door de jaren heen geleerd hoe ze de overheid van zich af moeten houden

Hans Moors, onderzoeker

Hans Moors, één van de onderzoekers, is te gast in Radio EenVandaag. Volgens Moors zijn de families zich steeds meer gaan toeleggen op de zware misdaad. "De activiteiten van de families weerspiegelen de ontwikkeling van de zware misdaad in Noord-Brabant. Van oudsher waren ze bezig met allerlei vermogenscriminaliteit. In de jaren tachtig breidden ze uit met drugshandel en in de jaren negentig met wietteelt en XTC-productie. Vooral het laatste opende voor criminele leiders in de zeven familienetwerken de poort naar internationaal succes. Ze werden wereldwijde groothandelaars in XTC-pillen en lieten die ook in hun eigen laboratoria of in opdracht produceren. De jongste generatie ‘misdaadondernemers’ richt zich meer op wietteelt."

Verder blijkt uit het onderzoek dat de criminele families steeds slimmer zijn geworden om opsporingsdiensten te ontwijken. Hoe? Intimidatie. "De families hebben door de jaren heen geleerd hoe ze de overheid van zich af moeten houden. Of hoe ze instanties juist voor hun karretje kunnen spannen. Dat gaat meestal gepaard met intimidatie. In hun directe woonomgeving profiteren ze van een zwijgcultuur, maar vaak genieten de criminele kopstukken er ook status. De gesloten subcultuur is belangrijk omdat die de vertrouwde contacten levert die nodig zijn voor succesvolle criminele activiteiten. Het is ook de plek waar de partners en vrienden worden gezocht en gevonden. Brandschoon zijn die zelden", aldus Moors.

Verslaggever Edwin Mooibroek was in de Volgeltjesbuurt in Tilburg. Er wordt gezegd dat de buurt in handen is van de drugsmaffia. Hij zocht uit wat er zoal speelt in de wijk:

Edwin Mooibroek in de Vogeltjesbuurt in Tilburg

Waarom zijn de misdaadfamilies zo moeilijk te bestrijden?

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers legt uit dat er in Brabant een aantal factoren spelen die maken dat de misdaadfamilies zo moeilijk te bestrijden zijn. "Criminaliteit heeft te maken met de geografische ligging van een plaats. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de grensregio. Daarnaast bestaat er in Brabant een traditie van anti-establishment, het afkeren van de overheid. Vanaf de 18e eeuw werd de overheid met wantrouwen bejegend en denkt men: de enige die je kunt vertrouwen is familie. Als je klikt lig je buiten de familie en dan ben je verloren. Het is dus een overlevingsstrategie."

Luister hier het gesprek terug met onderzoeker Hans Moors en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers:

Georganiseerde misdaadfamilies in Brabant zijn hardnekkig en moeilijk te bestrijden

Ster advertentie
Ster advertentie