Binnenland

'Aantal Kamerleden dat vroegtijdig vertrok verdient geen schoonheidsprijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aantal Kamerleden dat vroegtijdig vertrok verdient geen schoonheidsprijs'

[KRO-NCRV] “Kamerleden moeten vaker een spreekuur organiseren”, dat zegt Khadija Arib (PvdA), voorzitter van de Tweede Kamer, in Stand.nl op NPO Radio 1. Arib noemt het lage vertrouwen in politici ‘zorgelijk’. Ook het groot aantal Kamerleden dat in de afgelopen kabinetsperiode vroegtijdig vertrok, verdient volgens Arib geen schoonheidsprijs. “Een mandaat moet je waarmaken.”

Martijn van Helvert (CDA) organiseerde in het verleden weleens een spreekuur in het café. "Heel goed, een spreekuur moeten we eigenlijk weer invoeren", vindt Arib. De Tweede Kamervoorzitter reageert op het feit dat slechts 48 procent van de bevolking de politiek een zes of hoger geeft. "Vertegenwoordigers hebben een probleem. Er is een kloof tussen politici en burgers. Daar moet echt iets aan gebeuren.” Als voorbeeld noemt Arib de confrontatie tussen een aantal boze Groningers en minister-president Mark Rutte in het tv-programma Pauw. “Politici kiezen vaak hun eigen moment. Soms is het goed als het omgekeerde gebeurt.”

Mandaat

Een andere zorgwekkende ontwikkeling vindt Arib het groot aantal Kamerleden dat vroegtijdig afzwaait. “Vertegenwoordigers die zijn gekozen door het volk krijgen een mandaat. En dat moeten politici waarmaken. Hopelijk blijven de 71 nieuwe Kamerleden de hele kabinetsperiode zitten.” Dat mandaat geldt volgens de voorzitter ook voor demissionaire bewindslieden. “Als je wordt gekozen, moet je ook in de Kamer zitten.”

Ster advertentie
Ster advertentie