Binnenland

Jaap de Hoop Scheffer: we moeten in gesprek met Assad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap de Hoop Scheffer: we moeten in gesprek met Assad

[AVROTROS] “Vanuit moreel oogpunt is het verwerpelijk, maar je lost de Syrische crisis niet op zonder Assad,” aldus de oud-NAVO leider in Radio EenVandaag. Hij vindt dat een gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad dan ook niet uit de weg moet worden gegaan.

Hij reageert hiermee op een opmerking van Rex Tillerson. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken suggereerde op donderdag dat de Verenigde Staten misschien wel moeten onderhandelen met Assad. De langstermijn status van Assad zou moeten worden bepaald door het Syrische volk volgens Tillerson.

Een van de belangrijkste doelstellingen van de VS voor de aanwezig in Syrië was tot nu toe Assad verdrijven. Amerika stond hiermee achter het plan van de Verenigde Naties dat ervoor moest zorgen dat Assad vervangen zou moeten worden voor vrede in Syrië.

De uitspraak van Tillerson is het tegenovergestelde van wat voormalige president Barack Obama wilde. Hij heeft altijd aangedrongen op een toekomst voor Syrië zonder Assad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meneer Assad, “een massamoordenaar”, hoort te worden voorgeleid aan het Internationaal Strafhof meent De Hoop Scheffer. “Maar, roepen ‘Assad moet weg’ is nog geen beleid.”

Volgens de voormalig NAVO-chef heeft hij vele handen geschud die dropen van het bloed, maar “je moet met de ergste mensenrechtenschenders aan tafel, je hoopt alleen dat ze eindigen voor het hekje, in dit geval hier in Den Haag.”

Ster advertentie
Ster advertentie