Binnenland

Heeft storten op Giro555 wel zin?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft storten op Giro555 wel zin?

[NOS - RAD1] De samenwerkende hulporganisaties voeren vandaag op radio en tv actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië. Maar heeft storten op Giro555 wel zin?

In bijna alle landen woedt een burgeroorlog en hebben rebellen het voor het zeggen. Komt het geld wel goed terecht? In het NOS Met 't Oog op Morgen belde presentator Wilfried de Jong met correspondent Bram Vermeulen:

Heeft storten op Giro 555 zin?

Bekijk ook: 'Cynisme over geldbesteding Giro 555 is onterecht'

Klimaatramp?

Giro555 presenteert de ramp als een grote hongersnood door droogte en als een klimaatramp. Voor een deel klopt dat, vertelt Bram Vermeulen. "Er is wel echt wat aan de hand. Zelfs in mijn standplaats Zuid-Afrika is er paniek. Het is echt heel droog. Maar er is een verschil tussen droogte, voedseltekorten en de hongerdood. Dat laatste is altijd het gevolg van menselijk handelen."

Komt het geld wel aan?

In Zuid-Soedan vallen de meeste slachtoffers niet door voedselgebrek, maar door kogels van terroriserende milities, schreef ook Koert Lindijer in de NRC. Voedselschuren van het Wereldvoedselprogramma van de VN worden leeggeroofd. Veel mensen zullen daardoor twijfelen of doneren wel zin heeft. Vermeulen begrijpt dat wel. "Twijfel om te geven is nooit gek. Maar je moet sowieso onderscheid maken tussen noodhulp en ontwikkelingshulp. Dit gaat over mensen in nood. Over mensen die als er geen voedsel of water komt, echt dood kunnen gaan. Je kunt niet zeggen: die noodhulp is onzin. Je kunt je wel afvragen of het geld dat je stort goed aankomt. Vooral in Zuid Soedan is dat op dit moment een hele grote uitdaging."

Quote

Hopen dat een deel aankomt, lijkt me in elk geval beter dan niks doen en het gezicht afwenden

Bram Vermeulen

Schuld van de Islam?

Vermeulen kreeg naar aanleiding van zijn rapportages in het Journaal en Nieuwsuur veel opmerkingen via Twitter met daarin de strekking dat de islam gewoon de oorzaak was van de hongersnood. Dat is Bram Vermeulen iets te gemakkelijk: "Ik kan me voorstellen dat mensen dat denken omdat veel gebieden waarin de problemen spelen islamitische gebieden zijn. Maar de islam heeft er niet voor gezorgd dat de oceanen zijn opgewarmd en is niet de oorzaak van El Nino en de droogte. In een land als Somalië is de hongerdood zowel veroorzaakt door Al-Shabaab als de beslissingen van het Witte Huis. En Zuid-Soedan is nou juist een land dat zich heeft afgescheiden van het islamitische noorden. Dat wordt geregeerd door een christelijke president, daar houden christelijke milities huis en nemen christelijke milities hulpconvooien onder vuur. Dus zo simpel ligt dat niet."

Doneren?

Maar moeten we nou geven of niet? Bram Vermeulen: "Ik ben journalist en vind het heel moeilijk om een rol te spelen bij dit soort inzamelacties, maar ik ga wel onderzoeken wat er met het geld gebeurt. Hopen dat een deel aankomt, lijkt me in elk geval beter dan niks doen en het gezicht afwenden."

Ster advertentie
Ster advertentie