Binnenland

De heldenstatus van Max Verstappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De heldenstatus van Max Verstappen

[AVROTROS] Hij mag dit weekeinde weer lekker los: het raceseizoen begint weer voor coureur Max Verstappen met de Grote Prijs van Australië. Zo jong en dan voor duizenden Nederlanders al een held: hoe blijf je dan toch jezelf? Tips van coureur Jan Lammers en een 'helden' expert in EenVandaag.

De eerste training was toch enigszins teleurstellend voor Verstappen. Hij reed uiteindelijk maar acht rondjes. De druk is hoog want iedereen heeft het al over het wereldkampioenschap. Volgens coureur Jan Lammers is dit niet de grootste druk voor de jonge Verstappen. Dat is de druk er omheen en of hij om kan gaan met zijn eigen succes. "Het mag duidelijk zijn dat Max wereldwijd al tot verbazing heeft gezorgd. Met de verwachting kan hij goed omgaan. Als je veel races wint dan is de volgende stap wereldkampioen worden."

Quote

Heldendom is een allesverslindend monster

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers

In het zijn van een held en kampioen moet je groeien. Volgens cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is het "heldendom een allesverslindend monster. Het wordt lastig op het moment dat je deze heldenstatus verwerft. De relaties om je heen veranderen en daarmee ook het gedrag. Het held zijn is het punt waarmee alles wordt gerelateerd." Volgens Rooijakkers is dat lastig, want je krijgt een afgeleide identiteit. "Heldendom heeft ook nog een ander risico. Hoe houd je dat je hele leven vol? Het voordeel is dat je na de sport nog een carrière hebt. Dat is bij muziek moeilijker."

Lammers benadrukt dat het belangrijk is hoe je zelf met deze heldenstatus omgaat. "Er is geen weg terug. Hoogstens kun je jezelf blijven en genieten van de kleine dingen." Maar we hebben allemaal helden nodig. Rooijakkers: "Helden geven identiteit, hoop en zijn overal om ons heen. Helden moeten het wel waarmaken."

Of Verstappen wereldkampioen gaat worden? "De stijgende lijn zal doorzetten. Het zou mooi zijn als het dit weekend wat wordt. We zijn allemaal een millimetertje langer op dit moment en Nederland is trots. Heerlijk om te zien", aldus Lammers.

Luister hier het hele gesprek terug:

Verstappen wereldkampioen?

Ster advertentie
Ster advertentie