Binnenland

Nederlandse opvoeding: de beste of zijn we doorgeslagen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse opvoeding: de beste of zijn we doorgeslagen?

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst ter wereld en dat komt door hun opvoeding. Dat stellen twee expat-moeders, Michele Hutchison en Rina Mae Acosta. Zij schreven het boek 'De gelukkigste kinderen van de wereld. Opvoeden The Dutch Way'.

Michele Hutchison, één van de schrijvers van het boek, woont met haar man en kinderen in Nederland. Ze is te gast bij Radio EenVandaag en vertelt over haar ervaringen met de Nederlandse opvoeding.

Beatrijs Ritsema schreef zelf in 2002 het boek 'Als ze maar gelukkig zijn. Over kinderen, opvoeding en onderwijs.' Zelf is ze niet verbaasd dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn. "Nederland staat op nummer zes in de geluksranglijst. Niet zo gek dat kinderen daar dan ook van profiteren." Ook de Nederlandse stijl van opvoeden speelt daarbij een rol. "Vooral de rustige opvoeding leidt tot gelukkige kinderen. "

Verschillen in opvoeding

Hutchison benadrukt dat er grote verschillen zitten tussen de Nederlandse opvoeding met die van andere landen. "Nederland heeft een nuchtere en praktische manier van opvoeden. Dit in tegenstelling tot de panische manier in de rest van de wereld. Ouderen zijn vaak te angstig waardoor ze hun kinderen teveel beschermen. Ouderen zijn over het algemeen risicomijdend, in Nederland is dat minder." Ook huiswerk speelt een rol. In Nederland beginnen we volgens de schrijfster vrij laat met het geven van huiswerk. "Ik vind ook dat Nederlandse ouders veel meer geholpen worden door bijvoorbeeld het volgen van cursussen."

Quote

"Nederland heeft een nuchtere en praktische manier van opvoeden. Dit in tegenstelling tot de panische manier in de rest van de wereld

auteur boek over Nederlands opvoeden

Verslaggever Roos Oosterbaan was aanwezig bij zo'n cursus. Ze spreekt een moeder die problemen heeft met de opvoeding. Haar dochter van vijf jaar ontbijt niet in de ochtend. Benieuwd hoe het er aan toe gaat? Luister het fragment:

Roos Oosterbaan spreekt moeder over vijfjarige dochter

Beatrijs Ritsema is sceptisch over dit soort opvoedcursussen. "Ik denk dat de ouders die echt baat hebben bij dit soort lessen daar niet komen." Ook zegt ze dat "landen als Engeland en Nederland steeds meer naar elkaar toetrekken als één soort westerse cultuur."

Hoe kun jij je kind gelukkiger maken?

Michele Hutchison geeft in de uitzending nog een aantal tips voor ouders hoe je je kinderen gelukkiger kunt maken.

"Geef je kind vrijheid om zich te ontwikkelen wie hij of zij wil zijn. Je kinderen onder druk zetten te presteren op school werkt ook niet. Tot slot is het belangrijk dat je jonge kinderen veel laat slapen."

Ster advertentie
Ster advertentie