Binnenland

Afshin Ellian: 'Onderzoek nodig naar verkiezingssucces Denk'

foto: foto: ANPfoto: foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afshin Ellian: 'Onderzoek nodig naar verkiezingssucces Denk'

[WNL] "De minister van Binnenlandse Zaken moet een onderzoek instellen naar de verkiezingsoverwinning van Denk". Dat zei rechtsgeleerde Afshin Ellian bij WNL op Zaterdag.

Ellian sprak het vermoeden uit dat de Turkse overheid zich achter de schermen heeft bemoeid met de Nederlandse verkiezingen. Hij zegt aanwijzingen te hebben dat Denk steun heeft gehad van salafistische imams en mogelijk ook van Diyanet, het Turkse overheidsinstituut voor godsdienstzaken.

Denk haalde als nieuwkomer drie zetels bij de Tweede Kamer-verkiezingen afgelopen woensdag. De partij is met name populair onder migranten. In de Haagse Schilderswijk en Amsterdam-West haalde de partij de meeste stemmen.

“Ik vind dat de minister van Binnenlandse Zaken dat moet onderzoeken”, zei Ellian op NPO Radio 1. “Ze moeten kijken welke partijen zich nog meer ermee hebben bemoeid, naast Diyanet en de salafisten.” Ellian suggereert ook dat de internationale Turkse organisatie Milli Görüs steun heeft verleend aan Denk.

Ellian haalde eerder deze week de woede van Denk op de hals door de partij bij WNL-tv "een achterlijke Midden Oosten-partij" te noemen. Daarop verklaarde Kuzu dat hij voorlopig geen interviews meer geeft aan omroep WNL op radio en tv.

Ster advertentie
Ster advertentie