Binnenland

Omstreden column Giphart 'vrije meningsuiting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden column Giphart 'vrije meningsuiting'

NPO Radio 1-columnist Ronald Giphart heeft niet de grenzen van de mediawet en het wetboek van strafrecht overschreden met zijn column op deze zender waarin hij de Bond tegen vloeken op de hak neemt.

Dat stelt staatssecretaris Sander Dekker (VVD) in antwoord op schriftelijke vragen van vier senatoren in de Eerste Kamer. Dekker schrijft:

"Wij kunnen ons voorstellen dat de desbetreffende uitlatingen als kwetsend worden ervaren. Volgens vaste rechtspraak van onder andere het Europees Hof voor de rechten van de mens omvat het recht op vrijheid van meningsuiting echter mede het doen van uitingen die anderen in de samenleving mogelijk kwetsen, shockeren of verontrusten. Dat is het geval wanneer zij zijn gedaan in de context van een concrete bijdrage aan het maatschappelijk debat, zoals in casu waarin op satirische wijze onder andere stelling werd genomen tegen een eerdere uiting van de Bond tegen vloeken. De uitlatingen waar het hierover gaat, vallen gelet hierop onder de vrijheid van meningsuiting."

In januari vierde de Bond tegen vloeken het honderdjarig bestaan. Voor Ronald Giphart - wekelijks te horen als Druktemaker in De Nieuws BV - was dat aanleiding om in een column op de radio zijn hart te luchten over hoe hij de Bond tegen het vloeken ervaart. In zijn rol als Druktemaker gaf hij aan welke vloeken 'het lekkerst klinken'. Giphart ziet vloeken als vorm van uitingsvrijheid en literaire expressie. Dat komt hem al jarenlang te staan op berispingen van de Bond tegen vloeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Godslasterlijk

Vier Eerste Kamerleden noemen de column van Giphart 'godslasterlijk'. Ze vragen het kabinet om maatregelen omdat ze de column beschouwen als 'opzettelijke belediging over iets wat voor groepen in de samenleving heilig is, dan wel als een ernstige belediging van hun geloof of geloofsbeleving.' Daarnaast vinden de senatoren de column in strijd met de zinsneden in de Mediawet dat de NPO verantwoordelijk is voor 'een programma-aanbod dat past bij het pluriforme karakter van Nederland'.

Staatssecretaris Dekker ontkent dat de column in strijd is met de Mediawet en het Wetboek van Strafrecht. Hij noemt de column een bijdrage aan het publieke debat die niet als godslasterlijk kan worden opgevat in strikt juridische zin.

Grenzen publieke radio

Onder de kritische senatoren is oud-staatssecretaris en oud-journalist Joop Atsma. 'Wat zijn de grenzen van de publieke radio? Kan dit wel of kan dit niet volgens de Kijkwijzer in de Mediawet. Laat de staatssecretaris maar eens reageren', zei Atsma (CDA) in een toelichting tegen de Leeuwarder Courant. Hij krijgt bijval van Peter Schalk (SGP), Marianne Bikker (ChristenUnie) en Hendrik ten Hoeve (Onafhankelijke Statenfracties).

Ster advertentie
Ster advertentie