Binnenland

Doellijntechnologie helpt Feyenoord aan winst op PSV

2. Doellijntechnologie helpt Feyenoord aan winst op PSV

Feyenoord heeft in Rotterdam een enerverende eredivisietopper tegen PSV met 2-1 gewonnen. Er zal nog lang nagepraat worden over het winnende doelpunt, dat acht minuten voor tijd op basis van doellijntechnologie werd toegekend.

Nadat Jan-Arie van der Heijden na veel duw- en trekwerk los was gekomen van Héctor Moreno, zag hij zijn kopbal op de lijn gestopt worden door PSV-doelman Jeroen Zoet. Feyenoord claimde tevergeefs een goal: het horloge van scheidsrechter Bas Nijhuis (waarop doellijntechnologie zichtbaar is) gaf geen doelpunt aan.

Bij het opstaan rolde Zoet de bal echter naar achter naar zijn andere hand en daarbij passeerde de bal alsnog de doellijn. Toen pas ook ging het horloge van Nijhuis af. Het ging echter wel om millimeters.

Feyenoord gaat nu met elf punten voorsprong op PSV aan kop in de eredivisie. De Eindhovenaren, die hun eerste nederlaag leden in 25 uitduels in de competitie, lijken titelprolongatie nu te kunnen vergeten.

Sterk begin Feyenoord, zonder Kuijt

Een overrompelend begin van Feyenoord leidde snel tot kansen voor Eljero Elia, wiens schot naast ging, en Nicolai Jørgensen, die van dichtbij op doelman Zoet stuitte.

Een vroege goal van de gretige thuisclub kon niet uitblijven. Daarvoor tekende Jens Toornstra, die Dirk Kuijt wederom uit de basis had gehouden. Toornsta schoot hard raak na goed werk van Terence Kongolo op de linkervleugel.

PSV was na een kwartier voor het eerst dreigend, maar de inzet van Gastón Pereiro was te slap. Feyenoords overwicht hield aan en Eric Botteghin en Steven Berghuis waren kansrijk.

In de slotfase van de eerste helft luwde de Rotterdamse storm, maar PSV profiteerde niet. Wel voorkwam Kongolo in de extra tijd van de eerste helft dat Pereiro gevaarlijk kon worden.

Uit het niets scoort PSV

Feyenoord domineerde ook na rust, maar Toornstra verzuimde af te ronden na een frivole actie van Elia. En Botteghin was gevaarlijk met een kopbal. Na ruim een uur kwam PSV uit het niets op 1-1. Na een hakje van Davy Pröpper schoot Pereiro via de paal raak.

In het vervolg trof Feyenoorder Berghuis de paal, was PSV gevaarlijk via Bergwijn en maakte Van der Heijden de 2-1, met dank aan de doellijntechnologie.

Er zijn tien speelronden te gaan in de eredivisie. PSV werd de afgelopen twee jaar kampioen. De laatste titel van Feyenoord was in 1999.