Binnenland

'Bij gedoogbeleid van wietteelt heb ik een 100 procent legale zaak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij gedoogbeleid van wietteelt heb ik een 100 procent legale zaak'

[NOS] Wiet verkopen in een coffeeshop mag wel, maar wiet telen mag niet. Al jaren is dat een bijzondere situatie in Nederland. Maar misschien komt daar binnenkort verandering in.

'Het inkopen is illegaal. Het is pas legaal als het hier in de winkel ligt.'



Vandaag stemt de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de wietteelt te gedogen. Iets waar coffeeshopeigenaren al jaren op wachten. Voor coffeeshop-eigenaar Richard Brand zou het betekenen dat hij zijn zaak helemaal legaal is. "Dan kan ik een leverancier bellen over een product als er bijvoorbeeld schimmel op zit. Dan kan je telefonisch iets anders bestellen bij een andere leverancier."

Voor hem zou het gedogen van de wietteelt dus een uitkomst zijn. Want het contact met de verkopende partijen is nu niet altijd makkelijk. "Je moet toch altijd voorzichtig zijn. Want het gaat om een illegaal product. Het kopen, het inkopen: het is illegaal. Het is pas legaal zodra het product hier in de winkel ligt."

Lekker werken is het niet, zegt Brand. "Je belt iemand voor een opdracht voor metselwerk of elektriciteit. Maar dan willen ze niet komen omdat het gaat om een coffeeshop. Je hebt heel veel tegenwerking op allerlei gebied. Ook met aanvraag van vergunningen merk je dat er enorme vertraging optreedt."


Ster advertentie
Ster advertentie