Binnenland

Luisteraars gezocht om eenzame ouderen te helpen

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Luisteraars gezocht om eenzame ouderen te helpen

[EO - RAD1] In het nieuwe nachtprogramma De Doe-Het-Zelf Democratie gaan Job van Gorkum en Paul van der Ham aan de slag met verkiezingsthema’s. Ze wachten niet op de politiek, maar komen samen met de luisteraars alvast in actie. In de eerste uitzending proberen de mannen een onvergetelijk dagje uit voor eenzame ouderen in Den Haag te organiseren. Wij spreken van Job van Gorkum en Paul van der Ham over hun nieuwe programma.

Zorg, asielzoekers, veiligheid, polarisatie: zo maar even vier grote verkiezingsthema's. ''De politiek is traag'', vinden Van Gorkum en Van der Ham. ''Wij zeggen: Niet lullen maar poetsen.''

'Een mooi tegengeluid'

''Er is grote bereidheid van mensen om iets voor een ander te doen, en er komen al veel mensen in actie. We horen deze tijd veel gemopper op alles en iedereen, maar dit is een mooi tegengeluid.''

Volgens Van der Ham is het jammer dat we weinig horen over dit soort initiatieven in de landelijke media. In De Doe-Het-Zelf Democratie willen de programmamakers een podium bieden. Maar de mannen komen ook zelf in actie, samen met de luisteraars. ''Wij willen mensen uitdagen niet alleen passief naar het nieuws te luisteren, maar ook ècht iets te doen'', aldus Van der Ham.

Eenzaamheid in Den Haag

In de eerste uitzending besteden ze aandacht aan eenzaamheid onder ouderen. ''Zeven mensen die dagen dood in huis liggen in de Haagse wijk Morgenstond-Oost. Door niemand gemist. Totaal isolement in een wijk waar iedereen op elkaar woont'', schrijft het AD. Van Gorkum en Van der Ham schrokken van het bericht: ''Dat kan toch niet in Nederland!''

De programmamakers kwamen in contact met vrijwilliger Corrie Muller uit de Haagse wijk. Corrie maakt maaltijden voor de ouderen in Morgenstond. Volgens haar willen de ouderen graag een keer uit hun huis komen, uit hun isolement. Corrie wil zorgen dat 200 eenzame ouderen op zondag 26 februari een avondje naar het theater kunnen. Samen met De Doe-Het-Zelf Democratie roept zij op mensen te helpen om deze avond te realiseren.

Wil je meedoen? Graag!

Dit denken ze nodig te hebben:

  • Vervoer en chauffeurs voor 200 (deels invalide) ouderen naar een theater in de randstad (touringcars, invalidebusjes en gewone auto’s zijn voldoende)
  • 200 gratis kaarten voor een theatervoorstelling die boeiend is voor ouderen
  • Een ontwerper voor een flyer
  • Een drukker voor 2000 flyers
  • Bezorging flyers bij alle bewoners
  • 30 vrijwilligers om donderdag 23 februari van 10:00-13:00 uur langs de deuren te gaan en mensen persoonlijk uit te nodigen
  • 50 vrijwilligers om op zondag 26 februari mee te gaan naar het theater en de ouderen te begeleiden en met hen te spreken. Deze vrijwilligers betalen zelf hun toegangskaartje.
  • Een voorprogramma voor de ouderen in het theater. Iets met muziek, entertainment etc.
  • Een fotograaf om foto’s te maken tijdens het uitje
  • Iemand die helpt een fotoboek te maken dat elke oudere krijgt van het bezoek
  • Een filmmaker die een filmverslag maakt van het dagje weg. Deze video wordt gedeeld via de kanalen van o.a. NPO Radio 1.
  • Een maaltijd voor 200 ouderen.

Ook als je aanvullende ideeën hebt, zijn deze uiteraard welkom.

Wil je helpen? Stuur een mail doehetzelf@radio1.nl.

Het radioprogramma De Doe-Het-Zelf Democratie (EO) van NPO Radio 1 is aanjager van deze actie. Het kan zijn dat de redactie je benadert om een bijdrage te leveren aan de uitzending.

Whocares doet ook mee

De organisatie Whocares zet zelf acties op poten, maar biedt ook een podium voor andere initiatieven. Ze helpen De Doe-Het-Zelf Democratie met het zoeken van vrijwilligers:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister naar de live-uitzending op dinsdag 21 februari van 4:00 uur tot 6:00 uur. Of achteraf via gemist. Op deze website, en op Facebook en Twitter houden we je op de hoogte van de actie.

Ster advertentie
Ster advertentie