Binnenland

Bibian Mentel: hét grote voorbeeld van doorzettingsvermogen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bibian Mentel: hét grote voorbeeld van doorzettingsvermogen

Bibian Mentel veroverde afgelopen week de wereldtitel bij het WK Snowboarden voor paralympiërs in het Canadese Big White. In het weekend was ze ook al wereldkampioen geworden op de snowboardcross.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier toch eigenlijk wel heel erg trots op ben en ik ben heel blij dat het gelukt is", vertelt Mentel in Bureau Sport op NPO Radio 1. "Ik heb een hele zware zomer gehad met bestralingen, maar heb gelukkig mijn sport gehad om me aan vast te houden en lekker door te trainen. Dus ik voel me fit en dan is het ook lekker als het allemaal lukt."

Tegenslag

Voor Mentel is het al haar zevende wereldtitel. Afgelopen zomer kreeg het boegbeeld van het parasnowboarden nog te horen dat er opnieuw longkanker bij haar was geconstateerd en dat de artsen niets meer voor haar konden doen. Desondanks begon ze met een nieuwe behandeling en bleef ze haar sport beoefenen. Het was niet de eerste keer dat Mentel met een tegenslag te maken kreeg. Ze kreeg al zeven keer eerder de diagnose kanker te horen. In 2001 kreeg ze botkanker en verloor daar zelfs een been aan en kreeg daarna nog te maken met verschillende uitzaaiingen. Toch bleef ze positief en ging ze door met sporten.

"Ik heb eigenlijk natuurlijk ook niet veel andere keuze. Natuurlijk zou ik ook bij de pakken neer kunnen gaan zitten, maar dat vind ik zonde. Ik vind het leven gewoon veel te mooi. Ik heb heel veel lieve vrienden, een prachtig gezin om me heen en een mooie familie die me erdoorheen sleept. Sport is mijn houvast: daar kan ik mijn ei in kwijt en ik vind het heerlijk om te doen. Dus we gaan maar gewoon door. Als dat slechte nieuws komt, dan dealen we daar op dat moment wel weer mee."

"Natuurlijk zou ik ook bij de pakken neer kunnen gaan zitten, maar dat vind ik zonde. Ik vind het le

Voor veel topsporters is Bibian Mentel hét grote voorbeeld van doorzettingsvermogen. Want ondanks de vele tegenslagen, blijft ze positief. Mentel: "Natuurlijk ben ik er wel mee bezig, want ik ben wel gewoon een mens. Maar ik blijf me focussen op de dingen die ik leuk vind en dat is vooral sport. Toen ik de laatste keer heel slecht nieuws had gekregen, zei ik tegen onze Chef de mission: Ik ga niet zitten afwachten tot ik me slecht of ziek voel. Zolang ik me goed voel, ga ik gewoon door met trainen en blijf ik me focussen op de wedstrijden. Dus dat blijf ik doen."

Titel op Wereldkankerdag

De titel op de snowboardcross won Mentel op 5 februari; op Wereldkankerdag. "Dat hoorde ik pas op het moment dat ik over de finish heen kwam. Op zo'n moment schiet me dan wel zoiets door het hoofd als: dat heeft zo moeten zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie