Binnenland

Politie gaat stroomstootwapen gebruiken op straat

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie gaat stroomstootwapen gebruiken op straat

[NOS] De politie begint volgende week een experiment met de taser. Het stroomstootwapen wordt ingezet in Rotterdam, Zwolle en Amersfoort. De komende weken krijgen ruim 300 agenten een training hoe ze met de taser om moeten gaan. Na een tweedaagse cursus en een eindtoets mogen ze het wapen op straat gebruiken.

De politie heeft een aantal teams samengesteld die het stroomstootwapen testen. In Zwolle en Amersfoort bestaan de teams uit agenten die gewoon politiewerk doen. Zij kunnen de taser bijvoorbeeld meenemen op uitgaansavonden.

In Rotterdam krijgen hondengeleiders het wapen mee. Zij werken in de hele regio en zoeken onder meer naar verdachten. Later dit jaar krijgt ook een aanhoudingseenheid de beschikking over tasers.

Volgens de politie is er bij agenten behoefte aan een wapen dat krachtiger is dan pepperspray of de wapenstok, maar minder heftig dan het pistool of de politiehond. "De taser is een uitstekend middel om dit gat te dichten", vindt Willem Woelders van de politie-eenheid Midden-Nederland.

Volgens hem kan de taser nut hebben bij verwarde mensen die agressief zijn, of verdachten die zo veel alcohol of verdovende middelen hebben gebruikt dat ze de wapenstok niet voelen en pepperspray geen effect heeft.

Luister het hele gesprek met Willem Woelders terug:

Woelders: "Nu moet je daar met een aantal collega’s bovenop duiken om de situatie onder controle te krijgen. Straks zou je kunnen taseren en is het niet nodig om zwaarder geweld te gebruiken." Hij hoopt vooral dat agenten minder vaak hun pistool hoeven te gebruiken.

Omstreden

De taser als politiewapen is omstreden. Amnesty International is kritisch omdat in het buitenland inmiddels tientallen doden zijn gevallen. Volgens de mensenrechtenorganisatie kan het stroomstootwapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Na een incident in Terneuzen, waarbij een 16-jarige jongen werd getaserd, waarschuwde de politie zelf voor brandwonden en de kans op een hartaanval.

Toch is het risico op verwondingen of overlijden minimaal als het wapen correct wordt gebruikt, zegt plaatsvervangend politiechef Woelders. "Uit internationaal onderzoek blijkt dat de taser in principe zonder gevaar is, zelfs als je hartklachten hebt of een pacemaker. Honderd procent garantie heb je bij geweld nooit, maar wij denken dat het risico aanvaardbaar is. Zeker als je kijkt naar het alternatief: het vuurwapen."

De proef in Rotterdam, Zwolle en Amersfoort duurt een jaar. Daarna komt er een evaluatie. Vervolgens bepaalt de politie of alle agenten het stroomstootwapen krijgen. De taser kost zo'n 1500 euro per stuk. Vorig jaar vond de top van de politie dat nog te duur.

Volgens de politie is het belangrijk om de effectiviteit van verschillende soorten wapens goed te testen. Dit jaar gaan agenten ook de verlengde wapenstok gebruiken.

Sommige politiemensen hebben dan standaard vier geweldsmiddelen bij zich: de (verlengde) wapenstok, pepperspray, een stroomstootwapen en een pistool.

Ster advertentie
Ster advertentie