Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid Dick Schoof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid Dick Schoof

Dick Schoof, nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, is te gast in De Ochtend. Hij vertelt onder meer over de terugkeerders en hoe het NCTV daarmee omgaat. Verder vertelt regisseur Erik van Lieshout over zijn film To Stay Alive - A Method en de nieuwe serie Made in Europe. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Dick Schoof
“Je wordt er soms bijna onrustig van dat het hier niet gebeurt.” Was getekend Dick Schoof. Schoof is Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Zijn primaire taak is het voorkomen van een aanslag in Nederland. In De Ochtend vertelt hij over de terugkeerders, de jihadisten die uit IS gebied terugkeren. Verder komt de verwevenheid van het jihadisme en de onderwereld aan bod en zal Schoof ingaan op de vermeende dreiging op moskeeën. De nationaal coördinator is vanaf 09.30 uur te horen bij De Aftrap in De Ochtend.

Bekijk ook: NCTV: dreiging in Nederland wordt groter als IS-kalifaat valt

Erik van Lieshout
Op het IDFA is ‘To Stay Alive – A Method’ van regisseur Erik Lieshout in première gegaan. De documentaire wekt het klassieke pamflet ‘Leven, lijden, schrijven’ van Michel Houellebecq tot leven. Lieshout is ook de regisseur van de achtdelige VPRO-serie ‘Made in Europe’, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz. Lieshout vertelt hierover in Radio Kunststof om 19.00 uur.

En verder...

  • Margriet Jansen vertelt in De Nieuws BV over de sluiting van RASA.
  • In Radio EenVandaag aandacht voor de uitspraak over het vervolg van het proces van nabestaanden van Molukse treinkapers tegen de Nederlandse staat.
  • Ewoud Kieft en Wim Berkelaar vertellen in Langs de Lijn En Omstreken over het theaterstuk Mein Kampf.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids van vandaag.

Gisteren gemist

Zingen voor dementeren
Dementerende ouderen zijn vaak grote delen van hun verleden kwijt. Maar één gebied van de hersenen blijft vaak onaangetast: het muzikale geheugen. Als je ze muziek van vroeger laat horen, lijkt de alzheimer vaak als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Zangeres Kim Erkens vond dat een mooi gegeven en zingt liedjes voor deze vergeetachtige ouderen:

Zingen voor dementerende ouderen

Overeenkomsten tussen de Romeinse tijd en nu
Als je het nieuws bekijkt, lijkt alles te veranderen. Brexit, Wilders, Trump opkomend populisme en nationalisme lijken te wijzen op het einde van de normale politiek. Maar hoe groot zijn die veranderingen? En hoe moet je ermee omgaan? Hoog tijd om raad te vragen aan Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij heeft een historische vergelijking gemaakt om ons gerust te stellen:

Ster advertentie
Ster advertentie