Binnenland

'Dit Feyenoord heeft de kenmerken van de kampioensploeg uit 1999'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit Feyenoord heeft de kenmerken van de kampioensploeg uit 1999'

[NOS] Er zijn nog vijftien speelrondes te gaan in de eredivisie, dus van een ontknoping is voorlopig nog geen sprake. Toch komt de titelrace al snel aan bod als er over voetbal wordt gesproken aan de stamtafel, bij de koffiemachine óf in het Sportforum.

In dat laatste geval zijn het Kees Kwakman, John Volkers en Dick Sintenie die de kansen van Feyenoord, Ajax en PSV doornemen. Zij zien de Rotterdammers als favoriet voor de schaal. En niet alleen omdat de Rotterdammers nu bovenaan staan.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten John Volkers (de Volkskrant), Dick Sintenie (Het Parool) en voetballer Kees Kwakman (FC Volendam) aan tafel.

"Feyenoord heeft de kenmerken van een kampioen", meent Sintenie. "Het spel is niet altijd sprankelend, maar wel effectief. Wat dat betreft doet het me heel erg denken aan de kampioensploeg van 1999. Ook toen kon iedere speler een doelpunt maken. Dat is ook nu de kracht van Feyenoord."

Kwakman: "Soms sprankelt het best wel bij Feyenoord, maar als dat niet het geval is, zit er nog altijd iets in het team van: deze wedstrijd winnen we gewoon."

Verstandhouding Van Bronckhorst en Kuijt

Volgens Volkers zit ook daarin het grote verschil met een jaar geleden. "Er is een nieuwe wind gaan waaien in De Kuip. En daarin speelt Giovanni van Bronckhorst een belangrijke rol. Kijk maar naar zijn verstandhouding met Dirk Kuijt."

"Die liet duidelijk merken dat hij het niet leuk vond dat-ie een paar keer werd gewisseld, maar dat is juist goed voor de eenheid in de ploeg. Want Van Bronckhorst durft Kuijt kennelijk gewoon te wisselen en Kuijt stapt toch ook weer over zijn boosheid heen. Dan kan de rest echt geen bezwaar meer maken als ze ernaast staan. Zelfs daarin heeft Kuijt dus een voorbeeldfunctie."

De aanwezigheid van Kees Kwakman in het Sportforum mag enigszins opmerkelijk genoemd worden, want het zorgt ervoor dat de nog actieve prof pas laat naar bed kan. En dat een dag voor de belangrijke bekerwedstrijd van zijn club FC Volendam tegen Sparta.

Kwakman zelf ziet echter geen problemen. "Ik slaap toch nooit vroeg. Al zal ik het wel te horen krijgen als ik er tegen Sparta na een half uur al met kramp vanaf moet. Maar dat zal niet gebeuren."

Voetbalgekke gemeente

Zelf verbaast de verdediger zich met betrekking tot die wedstrijd heel ergens anders over. "Het is de kwartfinale van de beker, uniek voor Volendam, maar het zal absoluut niet uitverkocht zijn aan de Dijk."

Toch staat het vissersdorp bekend als een voetbalgekke gemeente. "Dat klopt wel, maar ze komen niet naar het stadion. Dat vind ik onbegrijpelijk", zegt Kwakman. "We spelen dit jaar echt leuk voetbal, maar er komen pas supporters als er een feestje op komst is. Zo werkt het in Volendam. Dat zal nooit veranderen."

En dus zal het decor bij FC Volendam-Sparta niet bijzonder sfeervol zijn vanavond. "Ik heb gehoord dat er 2.500 kaarten zijn verkocht. Daarvan zijn er 800 voor Sparta, dus we spelen zo'n beetje een uitwedstrijd. En dat terwijl we een gunstige loting hebben met uitzicht op de halve finales. Al zullen ze dat bij Sparta ook zeggen."

Luister het Sportforum hier terug:

Sportforum deel 1

Sportforum deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie