Binnenland

Trump beëdigd tot president van de VS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump beëdigd tot president van de VS

[NOS] Donald Trump is vanaf nu president van de Verenigde Staten. Hij heeft bij het Capitool de eed afgelegd, in het bijzijn van onder anderen oud-presidenten Barack Obama en George W. Bush.

Kort voor 18.00 uur Nederlandse tijd werd Mike Pence beëdigd tot vicepresident. Hij volgt Joe Biden op.

Trump bracht voordat hij naar het Capitool ging een bezoek aan de Obama's in het Witte Huis. Hij werd daar samen met zijn vrouw Melania welkom geheten door Barack en Michelle Obama.

President Obama feliciteerde Trump alvast en vroeg hem hoe de kerkdienst was geweest. Melania Trump had voor Michelle Obama een cadeau meegenomen.

Iets voor 17.00 uur verlieten de vier het Witte Huis. Trump en Obama reden samen in The Beast, de gepantserde auto van de president, naar het Capitool.

Relletjes

In Washington braken nog voor het begin van de plechtigheden ongeregeldheden uit. Tientallen mensen, gekleed in het zwart, hebben ruiten van auto's ingegooid. Ook bij een bank gingen er ramen aan diggelen. De politie heeft een nog onbekend aantal mensen opgepakt.

Donald en Melania Trump woonden vanmiddag ook een kerkdienst vlak bij het Witte Huis bij. In de tussentijd liet president Obama een brief in het Oval Office achter met een persoonlijke boodschap voor zijn opvolger. Daarna trok hij de deur van zijn kantoor voor de laatste keer achter zich dicht.

Ster advertentie
Ster advertentie