Binnenland

Kloof tussen arm en rijk steeds groter

foto: Bill Gates - EPAfoto: Bill Gates - EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kloof tussen arm en rijk steeds groter

[NOS] De verhouding tussen de allerrijksten en de allerarmsten in de wereld komt steeds schever te liggen, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Acht mannen, waaronder Microsoft oprichter Bill Gates, bezitten evenveel als de 3,6 miljard armste mensen van de wereld. Zes jaar geleden bestond de groep van allerrijksten nog uit 388 mensen.

De cijfers staan in het rapport An Economy for the 99% van Oxfam Novib. Het rapport verschijnt vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos. Daar komt de politieke en economische elite deze week bijeen.

Oxfam Novib roept regeringsleiders op om de ongelijkheid aan te pakken. "Ons rapport toont opnieuw aan dat extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt. Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken, terwijl 1 op de 10 mensen moet rondkomen van minder dan 2 dollar per dag", zegt Oxfam-directeur Farah Karimi.

De ongelijkheid is veel erger dan we dachten

"Een belangrijke oorzaak is de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven", zegt Karimi. "Daardoor lopen veel landen belastinginkomsten mis. Tegelijkertijd wordt over de hele wereld gesneden in de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg. Overheden moeten politieke moed tonen zodat belastingontwijking door internationale bedrijven en de superrijken wordt aangepakt."

Ster advertentie
Ster advertentie